Total avviser flytting fra Norge

Etter kjøpet av Mærsks oljevirksomhet kom meldinger om at det franske oljeselskapet flytter hovedkontoret fra Norge til Danmark. – Helt feil, sier Total.

INN OG UT AV NORGE: Gjennom Mærsk-kjøpet sikrer Total seg en eierandel i Johan Sverdrup-feltet (bildet). Samtidig meldes det at Stavanger-hovedkontoret flyttes ut av Norge.

Foto: Jan Arne Wold / Statoil NTB scanpix
Publisert:

Mandag ble det kjent at danske Mærsk selger hele sin oljevirksomhet til det franske selskapet Total.

Noen timer etterpå skrev Aftenbladet at Total-hovedkontoret i Stavanger skal flyttes til København, som del av en større omorganisering som følge av oppkjøpet.

Meldingen gjorde norske ansatte urolige for jobbene sine.

– Folk er usikre. De leser hva som står i media. Nå venter vi bare på informasjon om hvordan det berører oss her i Norge, sa hovedtillitsvalgt Frank Indreland Gundersen i Industri Energi Total i intervju med E24 rett etter at nyheten ble spredt.

– Helt feil

Nå går Total i Norge ut og avviser påstandene.

– Det er helt feil, sier kommunikasjonssjef Leif Harald Halvorsen til E24.

Kilden for opplysningene synes å være en talskvinne for Mærsk i Danmark. Hun sa til Aftenbladet at Total nå vil gjøre København til et nytt hovedsete for visse aktiviteter, inkludert norske.

Halvorsen bekrefter dette – men påpeker at dette ikke betyr at Stavanger-kontoret legges ned eller flytter, noe han sier heller ikke er planlagt.

Les også

Oljeanalytikere om Mærsk-salget: Tror dette feltet spikret giganthandelen

– Det vil være en regionledelse i Danmark med en koordinerende ansvar for operasjoner i Danmark, Norge og Nederland. Det er eksempelvis knyttet til teknologi og kompetanse. Men det rokker ikke det ved faktum at vi har et norsk selskap i Norge med egen ledelse som er lokalisert i Stavanger. Hovedkontoret for Totals norske virksomhet ligger i Stavanger, og det er ingen planer om å endre dette, sier han.

Han påpeker at det heller ikke er slik at Stavanger har vært et hovedsete for Total-operasjoner i utlandet, slik nyhetsmeldingen kunne gi inntrykk av. Derimot er den norske virksomheten underlagt en regional ledelse i London.

Når Total får en ny regionsledelse i Danmark, er det følgelig ikke noe hovedkontor som flyttes ut av Norge, forklarer han.

– Må være klar over at det kan bli endringer

Like fullt skal altså Total omorganisere seg – og Halvorsen kan ikke utelukke at det kan gi konsekvenser for ansatte i Norge fremover.

– Det vil nødvendigvis bli noen endringer, men det blir altså helt feil å trekke slutninger om at Total flytter sitt norske hovedkontor til Danmark. Det er helt uriktig, sier Halvorsen.

– Øynes det andre endringer ved Stavanger-kontoret fremover, for eksempel nedbemanning?

Les også

Mærsk-sjefen: Herr Møller ville ha truffet samme beslutning

– Vi hadde en pågående nedbemanningsprosess før kjøpsnyheten, og den prosessen er i gang. Ny organisasjon trer i kraft 1. september. Videre endringer som følge av dagens nyhet må vi komme tilbake til. At det kan bli endringer, må vi bare være klar over. Men per i dag kan vi ikke si noe om hva disse eventuelt blir.

– Du sier du ikke kan si noe, men kan du avvise at det er besluttet endringer som dere ikke vil gå ut med enda?

– Ja, det kan jeg. Jeg har ingen informasjon om dette.

Stavanger-kontoret har over 300 ansatte. I tillegg kommer innleide kontraktører.

Etter oljenedturen kuttet Total cirka 40 ansatte i 2015 og 2016. For noen måneder siden kom beskjeden om at ytterligere 140 personer måtte gå. Nedbemanningen løses med sluttpakker og frivillighet, uten oppsigelser.

Her kan du lese mer om