Equinor investerer milliarder i å forlenge levetiden på norske olje- og gassfelt

Equinor har de siste tre årene fått myndighetenes klarsignal for å forlenge levetiden på åtte installasjoner på norsk sokkel. Flere prosjekter er underveis.

Bildet er fra den flytende produksjonsenheten på Norne-feltet.

Foto: Equinor
Publisert:

– Levetidsforlengelser er svært god ressursforvaltning. Det gir høy verdiskapning fra etablerte felt, hvor vi og leverandørene våre jobber med sikker drift og lavere utslipp hver eneste dag, sier Arne Sigve Nylund, konserndirektør for norsk sokkel (DPN) i Equinor.

Selskapet har nå en rekke prosjekter i gang for å forlenge levetiden for felt som egentlig skulle vært lagt ned for lengst, i hvert fall hvis man sammenligner med de opprinnelige planene som ble lagt da feltene ble bygget ut.

Selskapet har nå fått godkjent åtte oppgraderingsprosjekter de siste åre årene. De er fordelt over Gullfaks A, B og C, Oseberg Øst, Snorre A og B, Norne og Åsgard A.

Totalt planlegger Equinor å forlenge levetiden til over 20 installasjoner på norsk sokkel. Innen 2031 skal de ha søkt om forlengelse for alle disse installasjonene.

– Dette bidrar til å opprettholde tusenvis av arbeidsplasser i havet og på land, og betydelige inntekter til samfunnet, eiere og leverandører, sier Nylund.

Equinor offentliggjør oversikten i forbindelse med at bransjeforeningen Norsk Olje og Gass arrangerer sin årskonferanse i Oslo torsdag.

Disse prosjektene kommer i tillegg til de nye utbyggingene til Equinor, både i Norge og utenlands. Selskapet annonserte i februar at de vil øke olje- og gassproduksjonen sin med tre prosent årlig fremover, fra et allerede rekordhøyt nivå.

Levetidsforlengelsene vil være en viktig del av puslespillet for å få til denne produksjonen fremover.

Les også:

Investeringene i næringen øker i år, men faller fremover

Norsk Olje og Gass slapp i januar sin nyeste konjunkturrapport med ferske investeringsprognoser for årene fremover. De ser slik ut:

  • 2018: 159 milliarder
  • 2019: 184,5 milliarder
  • 2020: 182,5 milliarder
  • 2021: 168 milliarder
  • 2022: 156,5 milliarder
  • 2023: 141,5 milliarder

Prosjektene for forlenget levetid hos Equinor og andre selskap er en viktig bidragsyter i disse tallene.

I tillegg kommer nye feltutbygginger som Johan Castberg-feltet til 50 milliarder kroner i Barentshavet.

Uten nye funn blir det trolig langt lavere investeringer utover 2020-tallet enn det vi har sett i Norge frem til nå. Etter Johan Castberg er det nemlig stort sett OMVs utbygging av Wisting og den forventede utbyggingen av Alta-feltet til Lundin Petroleum som det snakkes om når det gjelder virkelig store prosjekter.

Den såkalte NOAKA-utbyggingen til Aker BP og Equinor i Nordsjøen kan også bli et stort prosjekt, men det er ingen flere giganter som Johan Sverdrup på tegnebrettet foreløpig.

Les også

Østerrikske OMV seiler opp som den neste utbyggeren i Barentshavet

Njord og flere er på gang

Mens Equinor har fått godkjent oppgraderingen av åtte prosjekter, er det flere på gang.

På Njord-feltet er man også i gang med en stor oppgradering, og Njord A-plattformen står for tiden på Kværners verft på Stord der den gjennomgår en stor oppgradering og overhaling.

Equinor peker på at de også har sendt inn søknad til myndighetene om det som formelt kalles «samtykke til videre drift» for Vigdis, Tordis og Veslefrikk.

– Det planlegges å levere søknad om levetidsforlengelse for Troll B og Heidrun Subsea i år, skriver selskapet.

Her er de godkjente Equinor-prosjektene:

InstallasjonOpprinnelig levetid Ny levetid År forlenget
Gullfaks A 2016203620
Gullfaks B 2017203619
Gullfaks C 2019203617
Oseberg Øst 2018203113
Snorre A 2022204018
Snorre B 2021204019
Norne2020203616
Åsgard A 2018203012
Les også

Ber oljeselskapene ta miljø og klima på alvor

Les også

Chevron-avtale kan gi norsk gjennombrudd i Australia

Les også

Exxons storfunn på Kypros kunne vært «norsk»

Her kan du lese mer om