Disse to afrikanske landene kan få oljeprisen over 100 dollar

Det er planlagt parlamentsvalg i Nigeria og Libya. Det kan føre til ustabilitet og bortfall i oljeproduksjon.

STØRSTE OLJEPRODUSENTEN I AFRIKA: Nigeria er den største oljeprodusenten i Afrika. Her oljearbeidere om bord et tankskip ved offshore oljefeltet Bonga utenfor Lagos i Nigeria.

Foto: Akintunde Akinleye Reuters
Publisert:

Hvis det blir bortfall i oljeproduksjonen i Nigeria og Libya, vil det være vanskelig å håndtere for oljekartellet Opec, mener oljeanalytikere. Bakgrunnen er at Opec allerede kompenserer for nedgangen i oljeproduksjon i Iran og Venezuela, skriver CNBC.

Produksjon av olje i Nigeria og Libya har de seneste årene vært ustabil som en følge av uro i landene, og kommer det produksjonsproblemer nå kan oljeprisen stige til over 100 dollar per fat, ifølge tv-kanalen.

I desember er det både presidentvalg og parlamentsvalg i Libya og i februar i 2019 er det presidentvalg og parlamentsvalg i Nigeria. Det kan føre til ustabilitet og forstyrrelser i oljeproduksjonen.

Les også: (+) Presset øker på verdens oljekonger. Nå rasler Saudi-Arabia med «oljesablene» igjen

– Nigeria og Libya kan ha stor påvirkningskraft

– Hvis oljeproduksjonen i Venezuela fortsetter å falle, samtidig som en million fat olje fra Iran forsvinner fra markedet, vil man få problemer dersom man mister nok en stor produsent, sier råvarestrateg i RBC Capital Markets, Hlima Croft, med henvisning til de to afrikanske landene.

Oljeprisen (Brent spot) falt denne uken fra tett opp til 80 dollar per fat, til 77,67 dollar, etter at Saudi-Arabia lovet å gjøre opp for alt bortfallet av iransk olje.

RBC Capital Markets har varslet sine kunder at i perioder kan Nigeria og Libya sammen ha en nedgang i oljeproduksjonen på 500.000 fat per dag, og at valgene kan medføre ytterligere uro.

Les på E24+ (for abonnenter)

Presset øker på verdens oljekonger. Nå «rasler» Saudi-Arabia med oljesablene igjen

En halv million fat per dag tilsvarer bare en halv prosent av den daglige globale etterspørselen etter olje, men Croft mener at en forstyrrelse med dette omfang vil ha en stor effekt gitt den forventede nedgangen på om lag én million fat per dag med iransk råolje i de kommende månedene. Irans eksport krymper fordi oljekjøpere frykter sanksjoner fra Trump-administrasjonen.

Les også: (+) Verdens mektigste oljemenn. Og slik spiller de oljespillet

– Reservekapasitet kan falle til rekordlavt nivå

Oljeanalytiker Helge André Martinsen i DNB Markets mener at reservekapasiteten til oljekartellet Opec kan falle til rekordlave 1,2 millioner fat om dagen og at oljemarkedet blir sårbart for ytterligere produksjonskutt.

– Et bortfall i oljeproduksjon både i Nigeria og Libya være meget vanskelig for Opec å erstatte, sier Martinsen til E24.

Han legger til:

– Hvis begge land får reelle produksjonsbortfall, kan oljeprisen bevege seg kraftig opp fra dagens nivåer.

Oljeanalytikeren peker på årsaken til at reservekapasiteten til OPEC kan presses ned på rekordlave nivåer er at sanksjonene mot Iran begynner å påvirke oljeproduksjonen. Og at Saudi-Arabia og andre land prøver å kompensere for dette.

– Vi forventer at iransk oljeproduksjon skal falle med 1,5 millioner fat om dagen. Vi får da et marked med lite tilgjengelig kapasitet, sier Martinsen.

Oljeanalytikeren venter at prisen på Nordsjøolje blir i snitt 84 dollar fatet i fjerde kvartal, at prisen øker til 86 dollar fatet i første kvartal neste år – og at oljeprisen i snitt vil være 83 dollar per fat i 2019.

Markedet er vant med at det er politisk risiko i Nigeria og Libya, og Martinsen har tatt høyde for noe produksjonsbortfall i perioder i Libya i sine prognoser.

– Hvis man får betydelige produksjonsbortfall i Nigeria og Libya, vil det bli problemer inn mot 2019 og i det kommende året, sier Martinsen.

Les også

OPEC og Russland øker oljeproduksjonen

– Bortfall vil føre til en høyere oljepris

Råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB mener også at bortfall av oljeproduksjon i Nigeria og Libya vil presse opp oljeprisen.

– Oljen fra Nigeria og Libya er av høy kvalitet med et lavt innhold av svovel, bortfall av oljeproduksjon i disse landene vil føre til en høyere oljepris, sier Schieldrop til E24.

Han peker samtidig på at reservekapasiteten til Opec er i økende grad tynn, grunnet bortfall av produksjon både i Iran og Venezuela. Og det medfører en økt sårbarhet for ytterligere produksjonsbortfall.

Han mener at markedet forventer økende risiko for ustabilitet i Nigeria og Libya. Og en økende risiko for bortfall i oljeproduksjonen.

– Det er en kontinuerlig risiko i disse landene. Produksjonen i Libya ligger rundt én million fat per dag, men er ustabil. I perioder har den falt til 400.000 fat per dag, sier Schieldrop.

Råvareanalytikerens prognose er en snittpris på Nordsjøolje på 85 dollar fatet i 2019 og i 2020.

Les også

Oljeprisen opp 50 prosent siste år: Frykter oljesjokk ved 100 dollar fatet

Les også

OPEC avviser Trumps oljekrav

Les også

Nå er USA verdens største oljeprodusent

Her kan du lese mer om