Bellona: – Hydro må legge alle kort på bordet

Den norske Hydro-ledelsen burde ha vært kjent med beslutningen om å slippe ut forurenset vann uten tillatelse i Brasil, mener Bellona. Nå krever de full åpenhet.

STENGTE RØR: Her står en arbeider ved vannrøret som ble stengt ved det Hydro-eide aluminiumsrafinneriet Alunorte 17. februar. Søndag innrømmet Hudro «en rekke» kontrollerte utslipp.

Foto: Ricardo Moraes Reuters
Publisert:,

– Nå må Hydro få kontroll på situasjonen og legge alle kort på bordet. Vi kjenner Hydro som et grundig selskap, så dette er skuffende, sier fagsjef Runa Haug Khoury i Bellona til E24.

Hydro lover at alle fakta skal frem, men ikke ennå.

– Vi jobber med å få mer klarhet i situasjonen, blant annet gjennom en egen ekspertgruppe og en uavhengig granskning fra SWG Services. Disse skal konkludere i begynnelsen av april, og vi kommer da til å legge frem alle fakta, skriver informasjonssjef Øyvind Breivik til E24.

Søndag innrømmet Hydro «en rekke» utslipp av forurenset regnvann i kanalen Canal Velho ved siden av renseanlegget på aluminaraffineriet Alunorte i Brasil.

Les også

Hydro-fall på børs etter utslippsinnrømmelse

– Dette burde Hydro ha visst

Utslippene ble gjort uten nødvendig lisens, og Hydro er nå varslet om en bot fra brasilianske myndigheter. Mandag formiddag falt Hydro-aksjen kraftig på Oslo Børs.

Selv opplyser selskapet at utslippene fant sted 17. februar, samt i perioden 20-25 februar.

REFSER HYDRO: Fagsjef Runa Haug Khoury i Bellona.

Foto: Bellona

– At Hydro først nå kan redegjøre for flere ulovlige utslipp ved anlegget, er rett og slett ikke godt nok. Hydro er et norsk industriflaggskip. Det er en opplagt forventning at de håndterer miljøhensyn like godt ute som de gjør hjemme, sier Haug Khoury.

– Å slippe vannet uten tillatelse var neppe godkjent av Hydro sentralt, men det hjelper lite. Dette burde Hydro ha visst.

Når Hydro-ledelsen første gang fikk vite om de ulovlige utsplippene ved Brasil-anlegget, er fortsatt et stort ubesvart spørsmål.

Ble ikke informert i møte 2. mars

Bellona har fulgt situasjonen ved Hydros anlegg i Alunorte tett. Fredag 2. mars var de selv i møte med den norske Hydro-ledelsen.

– Vi ble bare fortalt at de hadde en situasjon rundt vannrøret, og at det kan være flere kilder til forurensningen av drikkevannet. Vi ble ikke fortalt at de hadde gjort disse kontrollerte utslippene uten tillatelse. Det ble først kjent for oss gjennom media nå på søndag, sier Bellona-toppen.

Les også

Staten vil be Hydro om ytterligere informasjon om utslipp

Hun presiserer at hun ikke tror Hydro har løyet eller holdt tilbake informasjon.

– Nei, vårt inntrykk er at de snarere manglet oversikt, men det er uansett ikke godt nok, sier Haug Khoury.

Hydro-informasjonssjef Øyvind Breivik viser til granskingene de har satt igang for å få full klarhet i situasjonen, og ønsker ikke å besvare flere spørsmål nå.

– Dette er en viktig sak som vi skal og må løse på en god måte, skriver han.

Her kan du lese mer om