Greenpeace bordet borerigg

Greenpeace-aktivister bordet torsdag riggen West Hercules utenfor Bergen. I sommer skal den bore i Barentshavet for Statoil.

BORDET RIGG: Greenpeace-aktivister bordet torsdag boreriggen West Hercules utenfor Bergen. Statoil har hyret denne riggen til å bore Korpfjell-prospektet, som Greenpeace også har protestert mot tidligere.

BORDET RIGG: Greenpeace-aktivister bordet torsdag boreriggen West Hercules utenfor Bergen. Statoil har hyret denne riggen til å bore Korpfjell-prospektet, som Greenpeace også har protestert mot tidligere.

Foto: Greenpeace Norge
Publisert:,

Riggen skulle dra fra Skipavika torsdag, men avgangen er nå forsinket på grunn av at to aktivister har tatt seg inn på riggen, skriver Teknisk Ukeblad.

– Vi bruker de virkemidlene vi har for å få Statoil og norske myndigheter til å ta klimasituasjonen på alvor, sier leder for Greenpeace Norge, Truls Gulowsen.

Hovedkravet for aksjonistene er at Statoil ikke skal bore etter ny olje i Arktis.

Seadrill eier riggen, som fra i sommer skal ut i oppdrag fra Statoil for å bore to letebrønner i Barentshavet. De har også opsjoner på ytterligere fem letebrønner. Riggen opereres av datterselskapet North Atlantic Norway Ltd.

– Riggen er på kontrakt for oss først fra i sommer, og aksjonen vil derfor ikke ha noen effekt for oss, opplyser pressetalsperson Morten Eek i Statoil til NTB.

Forrige gang Statoil var på boretokt i Barentshavet ble selskapet også forstyrret av Greenpeace.

Da trengte miljøvernorganisasjonens skip Arctic Sunrise og noen småbåter inn i sikkerhetssonen rundt riggen Songa Enabler, som boret på Korpfjell.

Statoil tilkalte da politiet for å få fjernet aksjonistene.

Annonsørinnhold

Les mer: Ber politiet stanse aksjonister: Statoil fortsetter Korpfjell-boringen

Les også: Ber politiet stanse aksjonister: Statoil fortsetter Korpfjell-boringen

Kjenner riggen godt

Eek understreker at West Hercules er en rigg som Statoil kjenner godt.

– Statoil har boret letebrønner i Barentshavet siden 1980, totalt over 130 letebrønner og fem av dem i fjor. Dette har foregått helt uten noen hendelser. Vi har gyldige letelisenser for området, og av disse følger også leteforpliktelser, sier han.

De to aktivistene gikk om bord like før klokken 8.00 torsdag morgen, og befant seg fortsatt om bord ved 10-tiden. Aktivistene sendte direkte fra riggen på sin Facebook-side. Greenpeace meldte også at all aktivitet er på riggen er stoppet.

Kajakker rundt riggen

I tillegg til de to om bord er det også flere aktivister i kajakker i farvannet rundt riggen. De to aktivistene om bord skal ha med seg mat og drikke til å okkupere riggen i flere dager.

Hordaland politidistrikt er orientert om saken, men har ifølge NRK ikke sendt noen patrulje til Skipavika.

– Vi har foreløpig ikke mannskap på stedet, men det vil bli vurdert fortløpende, sier politioverbetjent Kurt Inge Hordvik til NRK.

NY PROTEST: Greenpeace bordet torsdag West Hercules-riggen utenfor Bergen for å protestere mot Statoils planer om oljeboring i Barentshavet.

Foto: Greenpeace Norge
Annonsørinnhold