Danmark produserer nå mindre olje enn de bruker

Danmark er en oljemygg å regne. Nå er landet blitt en nettoimportør av råvaren.

Foto: Claus Bonnerup AP
Publisert:

Våre naboer i sør er fra og med i år blitt nettoimportør av olje, ifølge direktoratet Energistyrelsen. Det melder det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Blant årsakene er gjenoppbyggingen av Tyra-feltet, som er Danmarks største investering i Nordsjøen noensinne, kommer det frem i Energistyrelsens seneste prognose for landets oljeproduksjon.

«Siden 1993 har Danmark vært nettoeksportør av olje og gass – de siste mange år som det eneste land i EU. Det slutter i 2018 for oljens vedkommende», heter det i rapporten.

Tyra-feltet har utfordringer med synkende havbunn etter flere tiår med gassutvinning, og vil også oppleve et fall i oljeproduksjonen i 2020 og 2021, skriver Ritzau.

Energistyrelsen har nå nedskrevet Danmarks fremtidige oljeproduksjon med 8 prosent sammenlignet med fjorårets prognose.

Danmark har drevet med olje- og gassutvinning i den danske delen av Nordsjøen siden 1972, og bidrar fortsatt vesentlig til statskassen, ifølge Energistyrelsen.

I januar pumpet Danmark i snitt opp 126.000 fat olje per dag. Til sammenligning viser foreløpige produksjonstall for januar at Norge produserer 1.613.000 fat per dag i snitt.

Per 2015 hadde Danmark produksjon ved i alt 55 plattformer over 19 olje- og gassfelt i Nordsjøen.

Les også

Omstridt russisk gassrør gir dansk hodepine

Les også

– Lønnsomheten er fantastisk

Les også

Brann på Mongstad-raffineriet

Her kan du lese mer om