Kurdisk oljeeksport mer enn halvert

Som en effekt av den irakiske militæroffensiven nord i landet har eksporten fra området falt betraktelig de siste dagene.

OMSTRIDT: Bildet viser rørledningen som frakter olje fra Irak til Tyrkia.

Foto: Ari Jalal Reuters
Publisert:

Den kurdiske oljeeksporten fra feltene nord i Irak til tyrkiske Ceyhan er mer enn halvert etter de irakiske regjeringsstyrkenes offensiv i Kirkuk-provinsen, melder flere internasjonale medier.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters medfører dette en reduksjon fra omtrent 600.000 fat per dag til 225.000 fat. Oljebyrået Platts mener at eksporten er redusert til kun 190.000 fat per dag, altså mindre enn én tredjedel av det normale volumet.

Det statlige oljeselskapet NOC melder om fortsatt svekket produksjon på to av feltene i Kirkuk, som tidligere i uken kom under Baghdads kontroll for første gang siden 2015.

To kilder opplyser at driften av seks pumpestasjoner tilknyttet feltene Avana og Bai Hassan er rammet. Det er imidlertid ventet at normal drift kan gjenopptas innen det neste døgnet.

Ledelsen i oljehandelsselskapet Vitol, som tar mye av oljen videre til det internasjonale markedet, ga onsdag uttrykk for at de håper infrastrukturen i området blir beskyttet slik at eksporten kan fortsette den kommende tiden.

Etterlyser avtale

De irakiske styrkene gjenvant kontrollen over oljefelt i det omstridte området etter flere uker med stigende spenning i kjølvannet av en kurdisk uavhengighetsavstemning. De mistet opprinnelig kontroll i området da de ble presset ut av IS i 2014.

Les også

Reuters: Irakiske styrker har okkupert hovedkvarteret til kurdiske North Oil Company

Oljen fra Kirkuk fraktes i rørledninger til Tyrkia gjennom kurdiskkontrollert område, og i oljemarkedet har man i økende grad fryktet at kurderne kan legge hindringer for denne eksporten.

En annen rørledning driftet av Bagdad har gjentatte ganger blitt angrepet av IS, og har behov for omfattende reparasjoner for å igjen bli funksjonell.

«At disse feltene skifter hender kan bety at disse fatene ender opp som strandet dersom Bagdad og Erbil ikke kan bli enige om tilgang til rørledningen og en avtale om fordeling av inntektene – hvilket kan vise seg å bli vanskelig i det nåværende klimaet», skriver råvarestrateg Helima Croft i RBC Capital i et notat, gjengitt av CNBC.

Les også

Oljeprisen faller etter nyheter fra Midtøsten

Les også

Irakiske styrker: Har okkupert hovedkvarteret til North Oil Company

Les også

Irakiske styrker har rykket inn i oljeby

Her kan du lese mer om