Oljegiganter fristes ikke av leting i Norge

Norsk sokkel er ikke lenger attraktiv nok til å tiltrekke seg de internasjonale gigantene, mener oljeøkonom. Shell har trukket seg fra 23. konsesjonsrunde, og ExxonMobil driver ikke leting i Norge.

MINDRE ATTRAKTIVT? Norsk sokkel er ikke lenger attraktiv nok til å tiltrekke seg de internasjonale gigantene, mener oljeøkonom.

Foto: Marcel Mochet AFP
Publisert:

Statoil vil være operatør eller partner i rundt 70 prosent av letebrønnene på norsk sokkel i år.

Noen ganger sliter selskapet med å finne partner til letingen, skriver Stavanger Aftenblad.

Les også

Ingen Sp-støtte til Aps Lofoten-kompromiss

– Det er mer krevende å få tilslutning og enighet i lisensene om ulike boremål enn hva en har erfart tidligere. Partnerskapene er naturlig nok opptatt av å redusere kostnader og prioriterer strengt, sier pressekontakt Morten Eek i Statoil. Han sier det er viktig at de som er aktive på norsk sokkel også er aktive i letingen, men påpeker samtidig at prospektene som ligger til grunn for beslutningene må være gode.

Professor i petroleumsøkonomi Klaus Mohn tror rammevilkår, samt modningen og utviklingen av norsk sokkel er en del av forklaringen til den manglende interessen fra de største aktørene.

Les også

«Trollmannen» i oljebransjen bommet med 17 mrd. fat: – Glad jeg tok feil

– I tillegg må en huske at dette er svære selskaper, og for at de skal finne noe interessant så må det være svære prosjekter og svære eierandeler. Sånn som norsk sokkel har utviklet seg, har det blitt vanligere med små prosjekter og små funn, noe som i sin tur gir lavere absoluttverdi, forklarer han.

Les også

Alvheim produserer til halv pris: Nå går ledelsen løs på BP-feltene

Les også

Aker BP varsler nye utbyggingsplaner

Les også

Oljedirektoratet anslår oljeinvesteringer på 120 mrd.

Her kan du lese mer om