Pakistan håpet på olje-jackpot – men letebrønn skuffet

Pakistans statsminister Imran Khan vil at landet skal bli selvforsynt med olje, men den viktigste brønnen var tørr. – Usannsynlig at det vil bli gjort nye forsøk på å lete, sier analytiker. 

Pakistans statsminister hadde store forhåpninger om å bli selvforsynt med olje. Det tror ikke Rystad Energy nå vil skje.

Foto: Athit Perawongmetha Reuters
Publisert:,

Det har vært store forventninger til letebrønnen Kekra-01 i Arabiahavet offshore Pakistan.

Den inneholdt imidlertid ikke olje, ble det offisielt bekreftet i helgen.

– Den tørre brønnen er et stort nederlag, ikke bare for landet, men også for selskapene involvert, sier senioranalytiker Palzor Shenga i Rystad Energy i en oppdatering.

Han peker på letekampanjens budsjett.

– Det var på mellom 75 millioner dollar og 80 millioner dollar, som senere vokste til rundt 100 millioner dollar grunnet tekniske komplikasjoner, sier senioranalytikeren.

Håpet på jackpot

Analyse- og konsulentbyrået Rystad Energy har tidligere kalt den pakistanske brønnen en av de mest lovende i år, der operatørene blant annet er gigantene Eni og ExxonMobil.

Les også

Aksjonærgruppe går til klimakamp mot oljekjemper

Shenga påpeker også at Pakistan hadde store forhåpninger til brønnen, som på forhånd ble estimert til å inneholde rundt 1,5 milliarder fat med oljeekvivalenter.

Pakistans statsminister Imran Khan skal ved flere tilfeller uttalt at han håper at brønnen vil gjøre dem selvforsynt dersom de treffer «olje og gass-jackpot» i Arabiahavet, ifølge Rystad Energy.

Pakistan importerte i 2015 over 300.000 fat olje per dag, ifølge den amerikanske energimyndigheten EIA.

Tror ikke på mer leting

Shenga mener det på nåværende tidspunkt ikke er sannsynlig at det vil bli gjort nye forsøk på å lete etter olje i Pakistan.

Les også

– Opec kommer sannsynligvis til å kollapse

– Det til tross for at at landets ultradypsvanns-felt er konkurransedyktig priset. De fleste internasjonale selskaper har allerede flyktet det fattige landet, som er preget av islamittisk militærvold, kommenterer han.

– Det skuffende resultatet fra denne brønnen er forventet å ha negativ innvirkning på offshore lisenstildelinger i Pakistan, legger han til.