Statoil-konsulent dømt for korrupsjon

To av de dømte må betale millionerstatninger til Statoil.

KORRUPSJON I STATOIL: Etter at Statoil fattet mistanke om korrupsjon i egne rekker anmeldte de saken. Konsernsjef Helge Lund kan i dag notere seg millionerstatning til selskapet, etter dom i Tingretten.

Berit Roald
Publisert:,

John Sture Knapskaug, innleide Statoil-konsulent, er i dag dømt til 3,5 års fengsel for omfattende korrupsjon i Stavanger Tingrett. Han er dømt til å tilbakebetale 7,15 millioner kroner til Statoil. Videre dømmes han til å betale den tidligere oppdragsgiveren 5,8 millioner kroner i erstatning innen fjorten dager.

To andre personer fikk fire og tre års fengsel for grov korrupsjon i Statoil, og må også betale millionerstatninger til selskapet.

Konsulenten var innleid av Norsk Hydro som senere ble en del av Statoil i perioden 2003 til 2010. Der hadde han ansvar for fullmakter, attesteringer og fakturaer. I denne posisjonen er han dømt for å ha mottatt 6,7 millioner av North Sea Oiltech AS.

Les også: Statoil-konsulent innrømmer korrupsjon

Etter fusjonen av olje- og gassvirksomheten til Norsk Hydro og Statoil skal han ha fortsatt å hjelpe selskapet med å fakturere Statoil millionbeløp for ingenting.

- Alvorlig sak

Den fiktive faktureringen skjedde i forbindelse med arbeidet Statoil gjorde på Mongstad. Ifølge tiltalen skal Statoil ha betalt minst 19 falske fakturaer for totalt 6,1 millioner kroner fra leverandørselskapet.

- Dette er en alvorlig korrupsjonssak. Den har pågått over lang tid og det dreier seg om store beløp. Det er gjort på finurlig vis, blant annet ved å styre pengestrømmene via flere selskaper og ved bruk av falske fakturaer, sa førstestatsadvokat Marianne Djupesland i Økokrim til Aftenposten gjengitt av NTB i august i år.

Statoil anmeldte

Statoil fattet mistanke mot mannen høsten 2010 og anmeldte saken. Før jul i fjor gjennomførte politiet en razzia mot tolv adresser i Stavanger og Bergen.

Den dømte erkjente da forholdene, og skal ifølge forsvarer Geir Jøsendal sgitt utrykk for anger og sagt han var svært lei seg.

Etter å ha lest dommen kommer Knapskaug til å anke deler av den.

- Vi kommer til å anke straffeutmålingen og inndragningsbeløpet, men ikke skyldspørsmålet og erstatningsbeløpet, sier Jøsendal til DN.no i dag.