Statoil bekrefter blockchain-plan

Statoil planlegger de første energihandlene med blockchain-teknologi i 2018, i samarbeid med blant andre Shell, BP, Societe Generale og råvaregiganten Gunvor.

BEKREFTER SATSING: Statoil bekrefter at selskapet blir med i et nytt selskap som skal legge til redusere behovet for papirbasert energihandel, og heller bruke blockchain-teknologi som blant annet er kjent fra Bitcon. Dette er Statoils tradingdesk i London.

Foto: Ole Jørgen Bratland, Statoil
Publisert:,

I forrige uke ble det kjent at Statoil ville inngå i et nytt samarbeid om å ta i bruk blockchain-teknologi i råvarehandel.

Statoil bekrefter nå samarbeidet i en pressemelding, og sier det vil gjøre energihandel sikrere og enklere.

Det skal settes opp et eget selskap for å gjennomføre planene, og den første transaksjonen med den nye teknologien skal skje mot slutten av 2018.

– Vi har besluttet at vi skal være tidlig ute og samarbeide med en gruppe store energiselskaper, banker og handelshus om å bruke blockchain-teknologi for operasjonene bak handelstransaksjoner, sier Statoils prosjektleder, Redwan Zeroual, i en kommentar.

Giganter samarbeider

Samarbeidet inkluderer oljegigantene BP og Shell, råvarehandlerne Gunvor, Koch Supply & Trading og Mercuria, og bankene ING, ABN Amro og Societe Generale, ifølge en felles pressemelding fra forrige uke.

Mange bruker fortsatt papirer for å overføre penger, tjenester eller varer, men dette kan altså bli mye enklere og mer oversiktlig ved å digitalisere prosessene i energihandelen, mener selskapene.

Konkret skal aktørene etablere en database som oppdaterer seg selv i realtid og kan prosessere transaksjoner på kort tid uten manuell verifikasjon. Systemet skal styre energihandlene fra start til mål.

«Målet er å gå bort fra tradisjonelle og tungvinte papirbaserte kontrakter», skriver selskapene.

Slipper tungvint papir

Ved å ta i bruk blockchain-teknologi unngår man mye manuelt arbeid og mye bruk av papir, skriver Statoil.

Digitaliseringen kan også bidra til å unngå forsinkelser og risiko og til å redusere kostnader.

– Kort sagt så kan digitalisering av handelstransaksjonene gi en raskere, billigere og sikrere prosess, sier Zeroual.

Statoil vurderer også å bruke blockchain-teknologi i andre deler av virksomheten, og tenker både på logistikk og på nye løsninger innen fornybar energi.

– Det vi ser er at blockchain kan brukes i energihandel, men også i andre deler av virksomheten vår, som for eksempel logistikk og systemer for distribuert energi, når vi utvider forretningsområdet Nye energiløsninger, sier seniorrådgiver Owen Williams i Statoils innovasjonsenhet.

Les også

Bitcoin cash mistet 18 mrd. i markedsverdi på en time: – Forsøk på markedsmanipulasjon

Offentlig regnskapsbok

Statoils enhet «Nye energiløsninger» ledes av Irene Rummelhoff, og er den enheten som bygger ut havvindkraft, solkraft og løsninger for CO2-rensing.

Blockchain kan ifølge Statoil ses på som en slags offentlig regnskapsbok, hvor man bruker kryptering for å unngå forfalskning og tyveri.

Teknologien er utviklet for valutaen Bitcoin, men spres nå til stadig flere kommersielle bruksområder, skriver Statoil.