Analytikere: Mange tiår igjen av oljealderen

Overgangen til fornybar energi vil ta tid, mener eksperter. 

Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix
Publisert:,

Selv om oljeprisen igjen er på vei opp, noe som kan fungere som en påminnelse om fordelene ved billigere energikilder, mener eksperter at oljealderen langt fra er over ennå, skriver CNBC.

– Jeg tror oljen fremdeles har fire eller fem tiår på seg før vi ser noen endringer. Forandringene kommer, men det kommer til å ta tid, sier John Eichberger i Fuels Institute til avisen.

Han får støtte av energianalytiker Tom Kloza i Opis.

Det Internasjonale Energibyrået (IEA) forventer at oljeetterspørselen vil fortsette å vokse frem til 2040.

Argumentene beror på forventet økt etterspørsel i fremvoksende markeder som India og industrier som tungtransport, shipping og flytrafikk.

Kina er jokeren. For landet, som er verdens mest forurensende, leder an veien mot renere energi, og en kjempesatsning på elbiler kan få store konsekvenser for oljeetterspørselen. Likevel ventes det at «bare» en av fire biler på veien i Kina er elektriske innen 2040, ifølge IEA.

Det er med andre ord en omstilling som tar tid.

Tirsdag steg oljeprisen til det høyeste nivået siden desember 2014, til over 71 dollar per fat, og den har fortsatt opp siden.
Økt geopolitisk uro i Midtøsten trekkes frem som den viktigste årsaken.

Og etter USAs, Storbritannias og Frankrikes angrep på Syria natt til lørdag tror analytikere at oljeprisen skal stige ytterligere.

Les også

New Zealand varsler oljestopp: Stanser tildelingen av letelisenser

Les også

– Trump trumfer alt

Les også

Global uro sendte oljeprisen til det høyeste nivået siden 2014