Venstre og SV vil kjempe videre mot olje i Lofoten

I vekslende regjeringskonstellasjoner har Venstre og SV i 15 år blokkert oljeutbygging utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Det tenker partilederne å fortsette med.

BESKYTTER LOFOTEN: Her er Trine Skei Grande og Audun Lysbakken avbildet under en oljedebatt i Kabelvåg i 2013.

Jan-Morten Bjørnbakk
Publisert:,

Allerede ved regjeringsforhandlingene i 2001 sørget Venstre for at eventuelle oljeplaner for det såkalte LoVeSe-området (Lofoten, Vesterålen og Senja) ble lagt på is.

I 2013 gjentok partiet dette i forhandlinger med dagens regjering, mens det i de to periodene imellom var SV som tok den interne kampen mot oljeutbygging. Nå varsler partilederne at de vil gjøre sitt for å hindre oljeutvikling i LoVeSe også i neste stortingsperiode, skriver VG.

– Venstre har to ganger sørget for at dette sårbare området ikke blir utbygd, og vi skal sørge for at det blir utfall også i en eventuell runde tre, sier Venstre-leder Trine Skei Grande og får følge av SV-leder Audun Lysbakken.

Les også

Oljeleverandører søker fiskelykken: Satser stort på oppdrett offshore

– Vi kommer aldri til å svikte Lofoten, Vesterålen og Senja. Dette er en realitetsorientering for Støre: Det er uaktuelt.

Lysbakken mener regjeringsmakt er viktigere enn olje utenfor Lofoten for landets to største partier.

– Historien har vist at for Ap og Høyre er det viktigere med makt enn oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja, og makta i den saken går gjennom SV og Venstre.

Verken statsminister Erna Solberg (H) eller Ap-leder Jonas Gahr Støre var tilgjengelige for en kommentar til avisen.

Les også

Ap-Jonas er for å utrede Lofoten og Vesterålen

Les også

Bellona-Hauge har laget  Goliat-liste og krever gransking

Les også

– Oljebransjen er på vei mot stupet