IEA ser neste bølge i amerikansk oljeboom – venter eksportdobling

Utvinningen av skiferolje har åpnet opp for oljeeksport fra USA. De neste fem årene vil eksporten dobles, venter Det internasjonale energibyrået.

OLJEBOOM: Den amerikanske oljeproduksjonen har mer enn doblet seg siden 2010.

Foto: Jacob Ford AP
Publisert:

– Vi tror en voksende rolle for USA i globale oljemarkeder er bra for verden, fordi det gir mer mangfold i tilbudet, sier Neil Atkinson, sjef for IEAs oljemarkedsavdeling.

Det internasjonale energibyrået (IEA) var tirsdag i Oslo for å presentere sin 2019-rapport om oljemarkedet. Den tar for seg utviklingen i verdens tilbud og etterspørsel etter olje, med prognoser frem til 2024.

En av de største omveltningene de siste årene, den kraftige økningen i amerikansk oljeproduksjon, er blant forholdene som får mye oppmerksomhet i rapporten.

Utvinning av skiferolje har mer enn doblet landets oljeproduksjon siden 2010, sendt USA til topps på listen over verdens største oljeprodusenter og åpnet for oljeeksport.

E24 (+): Nå kan tradere oppdage trøbbel i oljeraffinerier ved å spore telefoner

Venter eksportdobling

IEA-toppen mener det er en bølge nummer to på vei i skiferrevolusjonen, som vil velte om på handelsstrømmene i olje og gass.

– USA er utvilsomt en «game-changer» i det globale oljemarkedet, sier Atkinson til E24.

Om prognosene til energibyrået slår til, dobles oljeeksporten fra 2,1 til 4,2 millioner fat per dag. Det vil i så fall gjøre landet til verdens fjerde største oljeleverandør.

Les også: Derfor eksporterer USA olje

EKSPORTBOOM: IEA tror oljeeksporten fra USA vil stige kraftig frem til 2024.

Foto: IEA

USA både importerer og eksporterer olje, etter at det 40 år gamle eksportforbudet ble opphevet i 2015. Fortsatt er importen større enn eksporten, men det vil endres de neste årene, om IEA får rett.

Fra 2021 vil salget av olje og petroleumsprodukter til andre land overstige oljeimporten, ifølge prognosen. Altså blir landet en nettoeksportør etter å ha vært en av verdens største nettoimportører i mange tiår.

Neil Atkinson, sjef for IEAs oljemarkedsavdeling.

Foto: Asgeir Aga Nilsen/E24

– En av de viktigste utviklingene i våre prognoser til 2024 er at USA vil bli en netto oljeeksportør, som avslutter deres 75-årige importavhengighet, kun et tiår siden starten av skiferrevolusjonen, og to tiår etter at deres nettoimport nådde rekordhøye 12 millioner fat per dag, skriver IEA i rapporten.

Endringene i den amerikanske oljevirksomheten er «enorme», sier Atkinson.

– Den leder verdens produksjonsvekst, eksportvekst og som en konsekvens av de svært høye eksportnivåene fra USA vil det gi større muligheter og mangfold for raffinerier verden rundt.

Bare i 2018 økte oljeproduksjonen i USA med 2,2 millioner fat per dag sammenlignet med 2017, til tross for at det oppsto flaskehalser, som mangel på rørledningskapasitet, på grunn av den kraftige veksten.

NETTOEKSPORT: Eksporten av olje og petroleumsprodukter vil overstige oljeimporten fra 2021, anslår IEA.

Foto: IEA

– Det øker også tilbudssikkerheten – det er mer olje fra flere steder. Geopolitisk frykt for spenninger i Midtøsten for eksempel, blir til en viss grad dempet av det faktum at USA er på full fart inn i markedet, sier Atkinson.

– Vi har selvfølgelig også pågående bekymringer om Venezuela og Iran, så at USA spiller en stor rolle er bra for handel, mangfold og sikkerhet, sier han.

Les også: Analytiker: USA på vei til å knuse rivalenes produksjon

Tror skiferolje vil drive veksten

IEA tror imidlertid at det blir vanskelig å opprettholde dagens produksjonsvekst.

Mye avhenger av oljeprisen. Skulle oljeprisen faller til 40 dollar per fat vil skiferoljeproduksjonen falle allerede fra 2020, anslår rapporten.

Selv legger energibyrået til grunn dagens pris for levering av olje i fremtiden, på rundt 60 dollar per fat.

Les også

Storebrand om olje-lobbyisme mot klimakrav: – Kan ikke få trenere

I hovedscenarioet stiger oljeproduksjonen i USA fra 10,96 millioner fat om dagen i 2018 til 13,7 millioner fat per dag i 2024. Til sammenligning hadde Opecs største produsent Saudi-Arabia en oljeproduksjon på rett over ti millioner fat per dag i fjor, og kapasiteten er ventet å holde seg på 12 millioner fat om dagen, ifølge IEA.

Medregnet NGL (en type flytende petroleum) anslås den samlede produksjonen til 19,6 millioner fat per dag i slutten av prognoseperioden, en økning på over fire millioner fat per dag.

Veksten drives av skiferoljeområder, spesielt Permian-området i Texas og New Mexico der produksjonen vil mer enn doble til 5,5 millioner fat om dagen i perioden, venter IEA.

Les også

Skeptisk til Equinors Argentina-satsing

Les også

Grepene som kan gjøre karbonfangst subsidiefritt