Oljeprisen fortsetter å falle: Under 30 dollar

For første gang på nærmere tolv år har oljeprisen falt til under 30 dollar fatet. Ingen store oljeselskaper er tilpasset en så lav pris, ifølge oljeanalytiker.

FALLER: Oljeprisen har sunket kraftig den siste tiden.

Saul Loeb Afp
Publisert:,

Da har prisen på nordsjøolje falt til under 30 dollar fatet for første gang siden 2004.

Like før halv ni onsdag kveld dukker spotprisen på nordsjøoljen flere ganger under 30, og handles for 29,94 på det laveste.

Et par minutter senere klatrer den litt, og er tilbake på 30-tallet.

Bloomberg News melder at spekulasjoner i om Irans tilbud av olje vil øke er en av årsakene til at prisen faller under 30-tallet onsdag kveld.

Oljeanalytiker Trond Omdal i Pareto Securities mener situasjonen er dramatisk.

– Det er vanskelig å si hvor mye viktigere dette er enn at prisene gikk under 40 og 50 dollar fatet, men det er en påminnelse om det dramatiske prisfallet vi har hatt. Vi er nå på de laveste nivåene siden 2004, lavere enn under hele finanskrisen, sier Omdal til E24 før prisen gikk under 30 dollar fatet.

Milliardær om Saudi-Arabias pristaktikk: – Feil som koster flere tusen milliarder

Dersom prisen holder seg på dette nivået fremover vil det bli nødvendig med ytterligere investeringskutt, mener analytikeren.

– Det spørs hvor lenge det varer. Men holder prisen seg på et slikt nivå over lang tid så er det dramatisk for hele oljeindustrien. Man ser at industrien jobber med å tilpasse seg en bærekraft på 60 dollar og kanskje 50, men det er ingen av de store oljeselskapene som er tilpasset en så lav pris som 30 dollar fatet, sier Omdal.

Sjeføkonomer: Tror oljeprisen kan ligge rundt 30 i flere år

Stor overforsyning

Omdal mener overforsyning er hovedårsakene til prisraset. Samtidig tar det tid for produsentene å tilpasse seg et lavere nivå.

Les også: Opec tror på oljepris på 95 dollar igjen - om 25 år

– Noe av problemet er oljesand, der man pumper inn damp for å hente ut oljen. Det tar en stund å stenge det ned, og det tar tid å sette i gang produksjonen igjen. Selv om del produksjon er ulønnsom så produseres det fortsatt fordi de tror prisen skal opp, sier Omdal.

Varm vinter

Han mener at prisene allerede er kommet på et nivå som bør føre til et produksjonsfall i USA, men viser til at prisen må holde seg lav over lang tid for at produksjonen skal stenge ned.

– Hva tror du om prisutviklingen fremover?

– I første og andre kvartal er markedet overforsynt. Prisen skal videre ned i første kvartal. Deretter tror jeg prisene skal litt opp igjen i tredje og fjerde kvartal.

Les også

DNB Markets: Dagens oljepris vil gi høyeste ledighet noensinne

Blant driverne for den lave prisen og overforsyningen i tredje og fjerde kvartal 2015 er en lavere etterspørsel enn forventet, mener han.

– Destillatlagrene blir fulle og det gir økt press. Overforsyningen er på kanskje to millioner fat. Det skyldes blant annet en uvanlig varm vinter på den nordlige halvkulen. Skiferoljeproduksjonen faller litt, men det er ikke nok til å kompensere for prisfallet.

Svekket Opec

Det at Opec ikke har kuttet i oljeproduksjonen er også en av årsakene til det vedvarende fallet i oljeprisen. Analytiker Karl Fredrik Skorge Hansen i Norwegian Oil Trading mener oljekartellet på mange måter er blitt gradvis svekket med årene.

– Mange vil nok si at hele kartellet og deres politikk har gått ut på dato. Det har blitt funnet mye olje siden oppstarten og ikke minst har flere land kommet på banen med til dels stor produksjon. De har likevel fortsatt innflytelse på markedet, men det kollektive prinsippet av å styre oljeprisen vil jeg nok si er meget begrenset i dag, sier Skorge Hansen til E24.

DNB Markets: Dagens oljepris vil gi høyeste ledighet noensinne

Han mener problemet med kartellet er at det består av flere medlemsland med forskjellig produksjon og produksjonspris.

Her kan du lese mer om