Statoil setter inn tungvekter til å lede storsatsing: – Brasil har blitt et lite norsk sokkel for oss

Statoil skal både drive, bygge ut og lete i Brasil, og landet seiler opp som en klar nummer to i konsernet etter norsk sokkel. Før Margareth Øvrum starter i sin nye jobb som Brasil-sjef, har hun tenkt å melde seg på kurs i portugisisk.

INTERNASJONAL DUO: USA-sjef Torgrim Reitan i Statoil skal nå lede Statoils internasjonale virksomhet, unntatt Brasil. Det skilles nemlig ut som et eget forretningsområde som skal ledes av Margareth Øvrum. Arkivbilde.

Foto: Marius Lorentzen E24
Publisert:,

– Jeg er ikke en person som klarer å si nei til nye utfordringer, og dette er en kjempespennende mulighet, sier konserndirektør Margareth Øvrum i Statoil til E24.

Den 15. oktober går hun fra å være toppsjef for Teknologi, prosjekter og boring, til å bli konserndirektør for Brasil i Statoil. I forbindelse med omorganiseringen i toppledelsen ble det fredag annonsert at Brasil nå skilles ut som et eget forretningsområde, med egen plass i konsernledelsen.

– Brasil er noe helt annet for Statoil nå enn for bare to år siden, da vi bare hadde Peregrino-feltet i produksjon. Nå skal vi både lete, bygge ut Peregrino II, utvikle Carcará og bruke all vår erfaring fra norsk sokkel for å øke utvinningsgraden på Roncador, sier Øvrum og legger til:

– Brasil har blitt et lite norsk sokkel for oss.

Les mer om endringene i toppledelsen: Statoil får nye Brasil- og finansdirektører

Les også: Endringene i Statoil-ledelsen: – Styrker sin posisjon som en kandidat til å bli den neste konsernsjefen

Flere milliardprosjekter

Margareth Øvrum vil ikke peke på ett prosjekt, men sier det er totaliteten i satsingen i Brasil som er spennende.

Selskapet har ikke bare engasjert seg i et solprosjekt på land, men har satset tungt på å utvikle Brasil til et land der de er involvert i alle faser av oljevirksomheten.

Det betyr både at de nå driver en stor leteaktivitet offshore og at mange av de største utbyggingsprosjektene i porteføljen på 2020-tallet vil skje nettopp i Brasil.

I bunn ligger produksjonen på Peregrino-feltet, og i desember brukte Statoil 20 milliarder kroner på å kjøpe seg inn i Roncador-feltet. Der er målet å bruke erfaring og teknologi fra norsk sokkel for å øke utvinningsgraden. Statoil håper å klare å hente opp en halv milliard fat mer enn det man tidligere trodde var mulig.

Les også

Aasta Hansteen er døpt og snart klar for produksjon: Her er «Norskehavets Eiffeltårn»

Selv om hun sier det er trist å forlate kollegaene i forretningsområdet sitt, så gleder hun seg til å få bygge opp det nye forretningsområdet:

– Jeg begynner jo i jobben i oktober, og flyttelasset går kanskje litt senere, men først skal jeg melde meg på kurs i portugisisk. Selv i min alder må man jo lære seg nye ting, sier Øvrum entusiastisk.

Les også: Statoil blir operatør for «Brasils Johan Sverdrup»

En av Statoils mest erfarne

Margareth Øvrum har jobbet i Statoil siden 1982 og på veien har hun hatt flere sentrale stillinger. Øvrum var Norges første kvinnelige plattformsjef, da hun fikk ansvaret for Gullfaks-feltet i sin tid.

Stillingen som toppsjef for Teknologi, prosjekter og boring har hun hatt siden september 2004. Etter 14 år går hun altså over til å lede oppbyggingen av Brasil-prosjektet i oktober.

– Jeg har snakket med Eldar om dette over lengre tid, sier Øvrum om sin nye jobb.

– Jeg synes også at det er veldig positivt at det kommer inn yngre krefter i ledelsen. Mange av disse har jobbet for meg, og det er mange i den flinke gjengen jeg jobber med nå som jeg får mye bruk for i Brasil også, sier hun videre.

Det er avtroppende Brasil-sjef Anders Opedal som tar over Margareth Øvrums jobb, og de vil dermed jobbe tett på alle utbyggingsprosjektene Statoil har i Brasil.

I tillegg blir Pål Eitrheim sjef for fornybarsatsingen til Statoil. Eitrheim er i dag direktør for anskaffelser og rapporterer til Øvrum. De to vil dermed fortsatt jobbe tett sammen når Statoil skal realisere solprosjektet sitt i Brasil.

Les også

Første Johan Sverdrup-plattform installert

Les også

Nå skal Statoil ha egen kapitalmarkedsdag for bærekraft

Les også

Eni vurderer å bygge et nytt «Mini-Melkøya»

Her kan du lese mer om