Statoil blar opp 4,7 milliarder for eierpost i Lundin

Den norske oljegiganten har dratt frem sjekkheftet for å bli nest største eier i oljeeventyret Lundin.

LITT DITT: Det statskontrollerte oljeselskapet Statoil kjøper nå en bit av Lundin. Her er Lundin Norway-sjef Kristin Færøvik avbildet på Rowan Viking-riggen under utbyggingen av Edvard Grieg-feltet.

John Thomas Aarø
Publisert:,

Statoil skriver i en børsmelding torsdag morgen at selskapet har kjøpt seg inn i oljeselskapet med en aksjepost på 37,1 millioner aksjer. Det tilsvarer 11,93 prosent.

Lundin-familien kontrollerer direkte og indirekte 31,4 prosent av selskapet, ifølge aksjonæroversikten.

Statoil har bladd opp rundt 4,6 milliarder svenske kroner for aksjeposten, noe som tilsvarer 4,7 milliarder kroner.

Hvis man ser på Lundins aksjekurs, har Statoil betalt rundt én milliard svenske kroner mer enn det markedsverdien til selskapet var onsdag ettermiddag.

– Vi ser på dette som en langsiktig investering. Norsk sokkel er ryggraden i Statoils virksomhet, og denne transaksjonen styrker indirekte vår andel av verdiskapingen fra sentrale og attraktive felt på norsk sokkel, sier konsernsjef Eldar Sætre i Statoil i en uttalelse.

Dette sier analytikere: – Dette er et fornuftig kjøp

– Konkurransedyktig pris

Informasjonsdirektør Bård Glad Pedersen i Statoil svarer slik når E24 spør om hvorfor Statoil var villige til å bla opp en drøy milliard kroner mer enn markedsverdien for aksjeposten:

– Vi har sikret oss en vesentlig posisjon på 11,93 prosent, og det er en posisjon vi er godt fornøyd med. Til å være en så vesentlig posisjon i selskapet mener vi at vi har fått dette til en konkurransedyktig pris.

Når E24 spør hvordan Statoil spesifikt finansierte kjøpet, vil ikke talsmannen gå lengre enn å si at man bruker den «solide balansen» og at oppkjøpet «øker gjeldsgraden med mindre enn én prosent».

– Norsk sokkel er jo selve ryggraden i Statoils virksomhet, og det viktigste med denne investeringen er at Statoil indirekte øker eierandelen på noen av de mest attraktive feltene på norsk sokkel, inkludert Johan Sverdrup, sier han videre.

Lundin-aksjen hadde før oppkjøpet ble kjent falt 21,3 prosent så langt i år og 7,6 prosent samlet sett de siste 12 månedene. Da børsdagen var over hadde Lundin-aksjen steget hele 19,5 prosent.

Statoil skriver også at de «støtter Lundin Petroleums ledelse, styre og strategi» og gjør dermed et poeng av at de ikke ønsker noen endringer i selskapets drift og ledelse, i hvert fall inntil videre. Statoil skriver også at «foreligger ingen planer om en økning av Statoil aksjepost i selskapet».

Ifølge Glad Pedersen har ikke Statoil planer om å be om en styreplass i Lundin på bakgrunn av oppkjøpet sitt.

Oppkjøpet må heller ikke godkjennes av myndighetene, slik kjøp og salg av andeler på sokkelen må, fordi det er snakk om en aksjepost, ifølge Statoil.

– Norsk sokkel er attraktiv

Lundin har hatt stor suksess på norsk sokkel de siste årene, og har etablert seg som en nøkkelaktør på sokkelen.

PÅ HANDLETUR: Statoil-sjef Eldar Sætre øker eksponeringen sin på norsk sokkel når Statoil nå går inn som en stor aksjonær i Lundin.

Vegard Wivestad Grøtt NTB scanpix

Selskapet var hovedaktøren bak det gigantiske Johan Sverdrup-funnet og selskapet satte i slutten av november i gang sitt første egenutbygde felt på norsk sokkel, Edvard Grieg-feltet.

Olje- og energiminister Tord Lien påpeker i en kommentar til E24 at flere mindre selskaper i løpet av de siste årene har bidratt positivt til utviklingen på norsk sokkel.

– At Statoil kjøper en minoritetspost i Lundin Petroleum er et uttrykk for at norsk sokkel er attraktiv, også i krevende tider, sier Lien, og legger til at han merker seg at Statoil sier de ikke har planer om å øke aksjeposten, og at de støtter Lundins ledelse og strategi.

Statoil peker selv på at de gjennom de siste årene har solgt seg ut eller ned i en rekke lisenser og felt på norsk sokkel, og selskapet har med det frigjort store milliardbeløp.

Les også: Nytt håp for Trestakk-feltet: – Utsatt Statoil-felt kan bli bygd ut likevel

Lovet satsing på norsk sokkel

Nå bruker selskapet altså noen av pengene for å sikre seg en eierandel i selskapet som sitter på mange av de mest attraktive lisensene på norsk sokkel.

Konsernjef Alex Schneiter og Norgessjef Kristin Færøvik i Lundin Petroleum har fått Statoil inn på eiersiden i selskapet.

Marius Lorentzen E24

«Gjennom kjøpet av aksjer i Lundin Petroleum øker Statoil sin eksponering i et antall sentrale felt i utvikling og vekst på norsk sokkel til en attraktiv pris (...) Investeringen er et uttrykk for Statoils langsiktige interesse og engasjement for fremtiden på norsk sokkel», skriver Statoil torsdag.

Kjøpet passer godt med de uttalelsene Statoil-sjef Eldar Sætre kom med da han offisielt overtok jobben som konsernsjef i februar 2015. Da lovet han å satse mer på norsk sokkel etter at Statoil i flere år under Helge Lund hadde vendt blikket ut, blant annet mot USA.

– Vi vil se etter muligheter for å forsterke oss på norsk sokkel, samtidig som effektiviseringsarbeidet skal fortsette, sa Sætre den gang, og poengterte at hjemmemarkedet er enda mer attraktivt nå som oljemarkedet er preget av så mye usikkerhet.

Lundin og Statoil er langt fra fremmed for hverandre. For eksempel er de to selskapene er partnere både på Johan Sverdrup og Edvard Grieg, der Statoil er operatør på den første og Lundin på den siste, mens begge sitter på eierandeler.

Under oljemessen ONS i august 2014 ble det også kjent at Statoil hadde kontaktet Lundin for å vurdere et mulig samarbeid i Barentshavet, ved å samarbeide om infrastrukturen for å få bygget ut Lundins Alta- og Gohta-funn, og Statoils Johan Castberg-felt.

– Vil dere sette i gang et tettere industrielt samarbeid med Lundin som følge av dette oppkjøpet?

– Dette er en investeringe i en andel i Lundin og vi ber ikke om noen styring i selskapet. Vi vil videreføre det gode samarbeidet vi har hatt med Lundin, spesielt på det viktige feltet Johan Sverdrup, sier Glad Pedersen i Statoil.

Stadig flere fat

Statoil viser i børsmeldingen til at Lundin har økt reservene sine kraftig de siste årene, blant annet via Johan Sverdrup.

Fra utgangen av 2014 og til utgangen av tredje kvartal 2015 økte de bokførte reservene til Lundin fra 187,5 til 702,5 millioner fat oljeekvivalenter, hvorav 515 millioner fat kom fra at man tok med Lundins andel av Johan Sverdrup-feltet.

E24 har også skrevet om hvordan Lundin har gjort mange interessante funn rundt Edvard Grieg-feltet som kan øke feltets ressursbase betraktelig fremover.

Les saken: Slik kan Edvard Grieg bli nesten dobbelt så stort

Selskapet har også lenge snakket varmt om mulighetene i Barentshavet, og selskapet har allerede gjort to store funn der oppe, kjent som Alta og Gohta. Det har imidlertid ikke bare vært suksesser i Barentshavet. Nylig avsluttet Lundin leteboringen på Ørnen-prospektet helt øst i Barentshavet, nær grensen til Russland. Brønnen viste seg ikke å ha et drivverdig funn, men selskapet har påpekt at områdene er store og lite utforsket.

Les også

Frp-er ber Høyre holde fingrene vekk fra Statoil-fatet

Les også

Statoil bestiller kostnadskutt under vann

Les også

– Kommer til å ansette en del nye folk

Her kan du lese mer om