Statoil dropper lisensforhandlinger: Er ute av Mosambik

Et mangeårig arbeid for å forsøke å avdekke gassforekomster og andre petroleumsreserver i Mosambik er nå over for Statoil.

Statoils hovedkontor for den internasjonale virksomheten på Fornebu utenfor Oslo sentrum.

Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix
Publisert:,

Selskapet opplyser at de har trukket seg fra forhandlingene om å gå inn i gassblokken A5-A utenfor kysten av Mosambik. Selskapet har tidligere solgt seg ned i en lisensavtale i område 2 og 5 i det som kalles Rovuma-bassenget som ligger lenger nord.

Det var Reuters som meldte om nyhetene om lisensforhandlingene først.

– Vi konkluderte med at vi ikke ønsket å gå videre i forhandlingene, sier Erik Haaland, talsmann for Statoils internasjonale virksomhet til E24.

– Betyr dette at dere ikke lenger har noen lisenser i Mosambik?

– Ja, vi er helt ute av landet nå, sier Haaland.

Statoil var operatør for blokk 2 og 5 i Rovuma-bassenget utenfor Mosambik, men solgte seg etter hvert ut.

Foto: Statoil

Ingen tildeling

Statoil opplyser at de gjennom årene har deltatt i boringen av én letebrønn i landet i en annen lisens. Statoil meldte opprinnelig at de gikk inn i A5A-blokken med en eierandel på 25 prosent sammen med Eni (operatøren) og Sasol, men Haaland opplyser at tildelingen forutsatte at man fikk på plass en avtale. Når Statoil nå har trukket seg, blir det heller ikke noen tildeling.

E24 har tidligere omtalt Statoils aktivitet i Afrika, der leteaktiviteten i Mosambik så langt har gitt skuffende resultater. Dette kombinert med at forhandlingene rundt A5-A-lisensen ikke hadde kommet noen vei på to år gjør at Statoil foreløpig trekker seg ut.

Statoil trekker seg nå fra forhandlingene om å gå inn i A5-A-lisensen utenfor kysten av Mosambik

Foto: Statoil

Ser fortsatt potensial

Statoil påpeker også overfor Reuters at de statlige rammevilkårene har påvirket beslutningen.

– Vi ser fortsatt et potensial i bassenget og vil vurdere eventuelle fremtidige muligheter. Samtidig må vi vurdere denne satsingen opp mot andre i vår globale portefølje til enhver tid, sier Haaland.

Da Statoil inngikk intensjonsavtalen i 2015 beskrev Statoils letesjef for den vestlige halvkule, Nick Maden, Angoche-området og Det nordlige Zambezi-bassenget som «et veldig lovende uutforsket basseng med betydelig potensial».

Les også

Subsea 7 vinner storkontrakt på Johan Castberg-feltet

Les også

Næringslivstopper samler seg til gründerjakt: – Dette er et lite eksperiment for oss

Les også

Oljenæringen gikk på dobbelt nederlag

Her kan du lese mer om