Qatars Opec-exit: – Overrasket hvis det ikke ligger politiske motiver bak

Etter å ha vært medlem av oljekartellet Opec siden 1961 trekker Qatar seg fra nyttår, noe som markerer første utmelding av en nasjon fra Midtøsten.

UTMELDING: Qatars energiminister Saad al-Kaabi kunngjorde mandag at landet trekker seg fra Opec.

Foto: Eric Knecht Reuters
Publisert:

Qatars energiminister Saad al-Kaabi sier beslutningen kommer etter en gjennomgang av måter landet kan utvikle sin rolle internasjonalt på, samtidig som det skal satses mer på gass, skriver Financial Times.

Landet er blant de minste oljeprodusentene i Opec, men verdens største eksportør av flytende naturgass (LNG), ifølge Reuters

I oktober ble det rapportert en oljeproduksjon fra Qatar på 609.000 fat per dag, og bare Republikken Kongo, Ecuador, Ekvatorial Guinea og Gabon produserte mindre. Innen LNG er målet å øke produksjonen fra 77 millioner tonn per år til 110 millioner tonn.

Les også: (+) Her er de i ferd med å skape Opecs største mareritt

– Politiske motiver

At økt satsing på gass skal gi grunn for utmelding er imidlertid en tynn forklaring, mener Dag Harald Claes, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

Claes har skrevet flere artikler og bokkapitler om energiens rolle i geopolitikken, og har Opec som et av sine interessefelt.

Professor og instituttleder Dag Harald Claes ved Universitetet i Oslo.

Foto: Universitetet i Oslo

– Opec regulerer ikke hva Qatar gjør i gassmarkedene. Umiddelbart virker den litt tynn, sier professoren.

– Jeg blir overrasket hvis det ikke ligger politiske motiver bak, men det får vi kanskje aldri ordentlig vite, fortsetter han.

Qatar har siden sommeren 2017 vært utsatt for politisk og økonomisk boikott av flere naboland. Blant dem Opecs mektigste medlem Saudi-Arabia, på grunn av beskyldninger om støtte til terrorisme.

Selv avviser energiministeren al-Kaabi at beslutningen om å gå ut av Opec har sammenheng med denne boikotten.

– Skader vår nasjonale interesse

Qatars tidligere statsminister, sjeik Hamad bin Jassim Al Thani, skriver på Twitter at utmeldingen er en «klok beslutning».

– Organisasjonen har blitt ubrukelig og gir oss ingenting. De blir bare brukt til formål som skader vår nasjons interesser, skriver han, ifølge AP.

Les også: Peter Warren om oljeprisfallet: – Skremmende likheter med finanskrisen

Ifølge Bloomberg var Qatar det første landet som ble med i oljekartellet etter de fem grunnleggerne Iran, Irak, Kuwait, Saudi-Arabia og Venezuela. Qatar er også den første nasjonen i Midtøsten som forlater Opec.

Selv har Opec nylig vært under press fra den amerikanske presidenten, Donald Trump, som har kritisert kartellet for høye oljepriser.

Les også

Russland og Saudi-Arabia vil forlenge oljekuttene: – Ekstremt viktig

Råvarestrateg Helima Croft i RBC Capital Markets påpeker overfor nyhetsbyrået at fokuset på LNG kan gjennomføres som Opec-medlem. Hun sier at utmeldingen av mange vil tolkes som at de geopolitiske splittelsene har blitt uhåndterlige.

Konflikt

– Qatar har på sett og vis vært en lillebror som har vært i folden, i alle fall noenlunde, til golflandene. De har på en måte hatt lojalitet i den retningen, sier Claes.

Han minner om at det ikke er helt uvanlig med konflikt mellom kartellets medlemmer, samtidig som man har møttes jevnlig for å enes om oljepolitikken.

– Land har vært i krig med hverandre mens de har sittet sammen i Opec-møter. Tendensen når det gjelder Opec har vært mer forretning, få til markedsstyring, uavhengig av om man er dødsfiender, sier Claes, som blant annet viser til krigen mellom Iran og Irak på 80-tallet.

– Man skal være litt forsiktig med å spekulere i hvor tungt politiske stridigheter slår inn i Opec, sier han.

Les også: (+) Nå kontrolleres oljeprisen av tre menn

Opec-møtet

I oljemarkedet ser ikke Qatars varsel om Opec-utmelding ut til å skape noen særlige prisreaksjoner.

Les også

Børsfest i Asia og kraftig oljeprishopp etter helgens G20-møte

Nordsjøoljen handles mandag kveld for 61,30 dollar per fat, opp 3,66 prosent etter at Saudi-Arabia og Russland sier de vil forlenge dagens avtale om produksjonskutt inn i 2019. I tillegg får oljeprisen støtte av kunngjøringen om produksjonskutt i Canada og «våpenhvile» i handelskrigen mellom USA og Kina.

Torsdag denne uken møtes Opec-landene i Wien for å meisle ut oljepolitikken, og flere analytikere venter at produksjonen kuttes etter det kraftige oljeprisfallet i høst.

Qatar vil delta på dette møtet, sier landets energiminister.

Les også

Danske Bank-strateg: Tror handelskrigen kan være over innen 90 dager

Les også

Russland og Saudi-Arabia vil forlenge oljekuttene: – Ekstremt viktig

Les også

Qatar trekker seg fra Opec

Her kan du lese mer om