Nytt kraftig oljeprisfall: – Del av et bredere «sell-off»

Oljeprisen når årets laveste nivå på 61,69 dollar fatet etter uro i globale aksje-, valuta- og råvaremarkeder.

STUPER: Prisen for et fat nordsjøolje stuper tirsdag ettermiddag, og råvareanalytiker Bjarne Schieldrop mener fallet kommer som en del av et globalt «sell-off».

STUPER: Prisen for et fat nordsjøolje stuper tirsdag ettermiddag, og råvareanalytiker Bjarne Schieldrop mener fallet kommer som en del av et globalt «sell-off».

Foto: DEA
Publisert:,

Rundt klokken 19.30 handlet nordsjøoljen Brent nede i 61,69 dollar fatet.

Før dette hadde oljeprisens laveste nivå vært på 61,74 dollar fatet i intradaghandelen den 9. februar, ifølge tall fra Infront.

Dermed er oljeprisen ned over 7 prosent, bare siden midnatt.

– Det har ikke kommet noen ferske nyheter på oljen i dag. Fallet er en del av et bredere «sell-off» i markedene, sier sjefanalytiker for råvarer i SEB, Bjarne Schieldrop, til E24.

Han referer til de toneangivende indeksene i USA, som i løpet av handledagen har vist en nedgang for 2018. Samtidig stengte hovedindeksen på Oslo Børs ned 2,78 prosent, det tyngste fallet på siden sommeren 2016, da indeksen var ned 3,23 prosent.

Schieldrop forklarer at oljeprisfallet i høst begynte samtidig som aksjer ble solgt ned i den toneangivende amerikanske indeksen S&P 500, noe som tyder på en sterk korrelasjon mellom de to markedene.

Samtidig øker frykten blant investorer om at den økonomiske veksten globalt vil avta, etter flere år med kraftig vekst i land som USA.

– Olje satser man på når økonomien vokser. Det er et typisk vekstmoment, fortsetter analytikeren.

Annonsørinnhold

Det fører til at investorer trekker seg ut av aksjer og oljekontrakter og heller går inn i sikrere investeringer som obligasjoner.

– Da blir det et synkront nedsalg i både aksjer og olje.

Les også: Oljeprisen faller og usikkerheten øker: Kraftig fall på Oslo Børs

Tror OPEC kutter

SYNKRONT NEDSALG: Sjefanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB lenker oljeprisfallet sammen med nedsalget i amerikanske aksjer, men tror oljeprisen kan stige igjen etter OPEC-møtet i desember.

Foto: SEB

Til tross for oljeprisfallet den siste høsten, tror Schieldrop at oljeprisen kan stige igjen etter OPEC-møtet i Wien den 6. desember.

– Vi tror OPEC vil kutte i oljeproduksjonen når de møtes, og det er klart at jo lavere oljeprisen er før møtet, jo sterkere blir viljen til å redusere tilbudssiden.

Det har vært en sterk enighet internt i OPEC om at de har oppnådd mye ved å trekke oljelagrene nedover, forklarer han.

– Det siste de ønsker er at oljelagrene stiger igjen.

Porteføljeforvaltere som handler i råvarer har solgt seg kraftig ned i olje den siste tiden, og nedsalget virker å fortsette. Totalt har det blitt solgt tilsvarende 553 millioner fat med råolje og drivstoff de siste syv ukene.

Fond sitter nå på netto long-posisjoner på bare 547 millioner fat, under halvparten av hva de satt på ved toppen på 1,1 milliarder fat i utgangen av september, skriver Reuters.

Her kan du lese mer om

Annonsørinnhold