Petroleumstilsynet skal kontrollsjekke Goliat-plattformen

SJEKKES: Før produksjonen kan gjenopptas på Goliat-feltet skal Petroleumstilsynet selv besøke plattformen og sjekke hvordan Eni har håndtert regelverksbruddene

Foto: Terje Mortensen VG

Goliat-plattformen får ikke starte før norske myndigheter har fløyet ut og sjekket at alt er i orden. Også Statoil må svare for sin rolle i problemprosjektet.

Publisert:

Før produksjonen kan gjenopptas på Goliat-feltet skal Petroleumstilsynet selv besøke plattformen og sjekke hvordan Eni har håndtert regelverksbruddene knyttet til el-sikkerhet og tennkildekontroll.

I oktober stengte tilsynet plattformen på grunn av alvorlige feil. Eni Norge er operatør på feltet.

Tilsynet har også sendt brev til Statoil, som er rettighetshaver på feltet. Statoil må forklare hvordan de har ivaretatt det såkalte påseansvaret, som betyr at de skal kunne kontrollere operatørens styring med HMS-krav.

– Vi gjør dette for å ansvarliggjøre Statoil som rettighetshaver i Goliat-lisensen. En slik framgangsmåte er et uvanlig skritt å ta på grunn av en uvanlig situasjon. Det er sjelden at vi så tydelig ansvarliggjør rettighetshaver på denne måten, sier pressetalskvinne Eileen Brundtland i Ptil til Teknisk Ukeblad.

Samtidig kommer det fram i et svar fra olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) at departementet har såpass tillit til Eni Norge at det ikke er aktuelt å frata dem operatørskapet på den problemfylte Goliat-plattformen, ifølge Teknisk Ukeblad.

Les også

Første milliardkontrakt på Johan Castberg er klar

Les også

SV om Goliat-eposter: – Det lukter kokkelimonke

Les også

Nå skal de kontroversielle oljelisensene opp for retten

Les også

Lover at skandaleplattformen ikke starter opp før feilene er rettet

Les også

Fant flere feil på Goliat