Statoil håper på 20 storfunn

Statoil følger opp fjorårets rekordresultat med å bore 40 letebrønner i 2012. Halvparten kan potensielt romme mye olje.

FORNØYD MED 2011: Konserndirektør Helge Lund brukte tid på å gjendrive medieoppslag om dårlig lønnsomhet under Statoils presentasjon av fjerde kvartal tirsdag morgen.

Stian Lysberg Solum
Publisert:,

Konsernsjef Helge Lund var blid, offensiv og fornøyd da han onsdag morgen la frem fjerdekvartals- og årsresultatet for pressen på Vækerø i Oslo.

Tallenes tale gir ham grunn til det: Årsresultatet er det beste i Statoils historie.

Aller mest fornøyd er Lund likevel med at den såkalte reserve-erstatningsraten i fjor kom over 100 prosent for første gang siden 2005. Det betyr at Statoil skaffet til veie større nye olje- og gassressurser enn det de hentet opp i løpet av året.

- Trenden på reserve-erstatningsraten er blitt bedre år for år. Det langsiktige fundamentet for Statoil er blitt mye bedre gjennom 2011, sier Lund til E24.

- God spredning av letebrønner

Også når oppkjøp holdes utenfor, fant Statoil mer ny olje enn det som ble pumpet opp fra eksisterende felt.

Det skyldes ikke minst de store nye funnene på norsk sokkel - Sverdrup-/Avaldsnes-funnet i Nordsjøen og Skrugard-/Havis-funnet i Barentshavet. Statoil har vært involvert i alle sammen, og dessuten funnet olje i Brasil.

- Alle er store funn med stor strategisk betydning for Statoil, sier Lund.

Han lover å opprettholde letetempoet i 2012. I 2011 boret Statoil 41 letebrønner, i år blir det «omtrent 40», hvorav halvparten på norsk sokkel og halvparten internasjonalt.

- Vi har circa 20 såkalte «high impact»-brønner der vi mener det er mulig å gjøre store funn. Her er det potensial for mer enn 100 millioner fat olje og gass hvis vi først finner noe, sier Lund.

I 2011 fant Statoil olje i mer enn en av to letebrønner. Lund vil ikke gjette på den fremtidige treffprosenten eller hvor det er mest realistisk å finne olje.

- Vi har noen spennende brønner på norsk sokkel, i Mexico-golfen og i Brasil. Det er en ganske god spredning, sier Lund.

LES OGSÅ: Statoil bruker mer enn 8 milliarder kroner på leting i Norge

Står ved produksjonsmål

Aksjemarkedet har tatt imot Statoil-resultatet som godt nytt, og sendt aksjekursen opp med mer enn 2,5 prosent ved 12-tiden onsdag.

Samtidig er analytikerne delt i synet på om Statoils resultat virkelig er å juble for.

- Resultatet er ikke så bra som det ser ut som. Det viktigste er at de ikke endrer på produksjonsguidingen, sa Handelsbankens Anne Gjøen til E24 onsdag formiddag.

Statoils mål for 2012 er å produsere 2,0 millioner fat olje og gass per dag, opp fra 1,85 millioner i 2011.

- Noe av det viktigste for Statoil nå er å modne frem eksisterende prosjekter i planlagt tempo. Jeg tror alle nå ser at vi har ressursbasen som trengs for å levere på målene frem til 2020, sier Lund.

I 2020 skal Statoil etter planen produsere 2,5 millioner fat olje og gass per dag.

LES OGSÅ: Statoils resultat etter skatt: 25,5 milliarder

Sjtokman ennå uvisst

Et område der Lund derimot ikke er like sikker i sin sak, er Sjtokman-feltet på russisk side i Barentshavet.

Ennå har ikke Statoil fått noen signaler om at russiske myndigheter er klar til å satse.

- Teknisk sett er prosjektet klart, men vi må ha på plass avtaler for både salg av gassen og for beskatningen.

- Vi fortsetter å jobbe med prosjektet, og har en løpende dialog med russiske myndigheter. Men det er de som må fatte investeringsbeslutningen, det er utenfor vår kontroll, sier Lund til E24.

LES OGSÅ: Sjtokman-beslutning utsatt til mars