Kanadisk oljekrise sender prisen på WTI opp

Den amerikanske lettoljen knapper innpå nordsjøoljen i pris etter problemer med et oljesandprosjekt i Canada. 

Foto: Mark Ralston AFP
Publisert:

Fall i kanadiske oljeleveranser presser prisen på amerikansk lettolje (WTI) opp, og gjør at avstanden til Nordsjøolje er lavere enn på lenge.

Tirsdag morgen koster et fat nordsjøolje 74,85 dollar, mens et fat amerikansk lettolje ligger på 68,25 dollar. Forskjellen er på 6,6 dollar per fat er lav, sammenlignet med bare noen uker siden.

Ifølge Oilprice.com var forskjellen oppe i ti dollar fatet tidligere i juni. Nå har altså det endret seg, og det er flere grunner til det.

Opecs plan for å øke produksjonen ser ut til å ha større påvirkning på Nordsjøolje, samtidig som prispresset på WTI tiltar.

I Canada har man opplevd problemer ved et oljesandprosjekt, som har ført til at 360.000 fat per dag ikke kommer til markedet i hele juli.

Dette alene har ført til at analytikerne har måttet beregne priskurven på WTI på nytt.

– Den globale etterspørselen etter WTI gjør at tapet av denne produksjonen kan føre til et vedvarende prispress på WTI, og gjør nødvendigheten av den økte Opec-produksjonen større, sier Goldman Sachs i et kundenotat.

Forskjellen mellom WTI og Nordsjøolje

Oljen som handles mest i verden, WTI-olje, skal normalt handles for en litt høyere pris enn nordsjøoljen (Brent crude).

WTI står for West Texas Intermediate. WTI brukes normalt for å sette en referansepris på New York Mercantile Exchanges olje-futures-kontrakter.

På grunn av lavt innhold av svovel, kun 0,24 prosent, er oljetypen klassifisert som «sweet crude».

Dette gir oljekvaliteten en høyere pris i markedet enn Nordsjøolje (Brent), som inneholder 0,37 prosent svovel. Nordsjøoljen er også «sweet crude», men ikke av en like høy kvalitet som WTI-oljen.

Les også

Jubel og uro etter oljefunn: Tror alle i landet blir dollarmillionærer

Les også

Equinor skal spare milliarder med ny teknologi

Les også

Opec-enighet gir neppe lavere bensinpris: – Elendig for bilistene

Her kan du lese mer om