Ny rapport: Nigeria taper 50 milliarder på Shell- og Eni-avtale

Beløpet er stort nok til å utdanne seks millioner lærere i Nigeria, ifølge organisasjonen Global Witness, som står bak den ferske rapporten om avtalen om en letelisens inngått mellom Nigeria og oljeselskapene i 2011.

ANKLAGET FOR BESTIKKELSER: Oljeselskapene Shell og Eni etterforskes for korrupsjon knyttet til en letelisens i Nigeria. Illustrasjonsfoto.

Foto: Sunday Alamba AP
Publisert:,

En avtale oljegigantene Shell og Eni inngikk med nigerianske myndigheter i 2011 kan ha kostet landet 6 milliarder dollar, eller 50 milliarder kroner, i tapte inntekter, viser en rapport fra organisasjonen Global Witness, omtalt av blant andre CNBC.

Beløpet er nok til å finansiere både det årlige helsebudsjettet og utdanningsbudsjettet i Nigeria – to ganger, ifølge pressemeldingen fra Global Witness.

Organisasjonen hevder at et vilkår som skulle innvilge Nigeria en andel av inntektene fra oljeproduksjonen ble forhandlet ut av avtalen av tidligere nigerianske ministere. De samme ministrene tok angivelig imot bestikkelser fra oljeselskapene, ifølge CNBCs oppsummering.

Endringen av avtalen reduserer angivelig Nigerias inntekter fra feltet med 5,86 milliarder dollar i løpet av prosjektets levetid, gitt en oljepris på 70 dollar per fat, ifølge Global Witness.

– Beløpet er stort nok til å utdanne seks millioner lærere i Nigeria. Det kan ikke undervurderes hvor viktig de pengene ville vært for dette landet, som nå er blant landene i verden med høyest andel fattige, sier Ava Lee i Global Witness til BBC.

Lisensavtalen etterforskes

Avtalen, som gjelder letelisensen OPL 245 utenfor kysten av Nigeria, er fra før gjenstand for et korrupsjonssøksmål i Italia. Like før jul i fjor tok en italiensk dommer ut tiltale mot oljeselskapene og noen av deres tidligere ansatte.

Shell og Eni er anklaget for bestikkelser relatert til en utbetaling på 1,3 milliarder dollar for å sikre en letelisens i Nigeria. Mesteparten av disse pengene skal ha havnet på kontoen til landets tidligere energiminister Dan Etete.

Alle de saksøkte avviser å ha gjort noe galt, ifølge Financial Times.

Stiller spørsmål ved fremgangsmåten

Shell har ikke ønsket å kommentere de nye opplysningene i rapporten fra Global Witness.

Les også

Nigeria sikter oljegiganter for korrupsjon

«Ettersom saken går for domstolen i Milano, er det ikke riktig av oss å gå inn i detaljene,» skriver en talsperson i Shell til CNBC.

«Vi holder fast ved at avtalen var en fullt lovlig transaksjon med myndighetene i Nigeria og Eni, og basert på vår gjennomgang av dokumenter og informasjon tilgjengelig for oss, tror vi ikke at det er grunnlag for å domfelle Shell eller noen av selskapet tidligere ansatte,» skriver talspersonen.

Shell har stilt spørsmål ved fremgangsmåten til Global Witness i utarbeidelsen av rapporten.

Det samme gjør Eni, som mener organisasjonen har oversett viktige opplysninger i den aktuelle avtalen. En talsperson fra oljeselskapet sier de betalte for lisensen direkte til nigerianske myndigheter.

Shell og Eni er fortsatt eiere av letelisensen.

Her kan du lese mer om