Her er nyheten oljenæringen har ventet på i to år: – Markedet er herved i balanse

Helt siden 2014 har et solid overskudd av olje i verdensmarkedet holdt oljeprisen nede. Nå viser ferske tall at appetitten har tatt igjen produksjonen.

I BALANSE? Oljemarkedet er i ferd med å stabilisere seg, viser tall. Her ser vi en oljepumpe ved soloppgang. Bildet er tatt nær Bakersfield i California, USA.

Foto: Lucy Nicholson Reuters
Publisert:,

Torsdag kom DNBs anerkjente oljeanalytiker Torbjørn Kjus med en uttalelse mange i oljebransjen har gått og ventet på:

– Det globale oljemarkedet er herved i balanse, skriver Kjus i en fersk oppdatering etter offentliggjøringen av den månedlige oljemarkedsrapporten fra Det internasjonale energibyrået (IEA).

Kjus henviser til IEA-tallene som viser at mens den globale oljeproduksjonen i juli var 215.000 fat per dag lavere enn juli i fjor, hadde etterspørselen økt med 1,02 millioner fat dagen.

– Det globale tilbudet var faktisk 57.000 fat per dag lavere enn etterspørselen i juli hvis vi bruker IEA-tallene for ikke-OECD-land (...) Derav ser det globale oljemarkedet nå ut til å være i et underskudd (dog et lite et) for første gang på over to år, skriver Kjus.

Med andre ord - markedet prduserer ikke lenger mer enn det er behov for.

Les også

Nordisk storbank: Opecs oljefrys-samtaler bør legges døde før de starter

Rekordproduksjon i Saudi-Arabia

Det er denne ubalansen i oljemarkedet som har vgort at oljeprisen begynte å falle halvveis ut i 2014.

På det meste var et fat norsjøolje verdt rundt 115 dollar fatet, nå står prisen i vel 45 dollar fatet.

Det var blant annet amerikanernes kraftige produksjonsvekst innen skiferolje, som tok mange på sengen da prisene begynte å stupe sommeren for to år siden.

Da Opec-landene senere samme år valgte å ikke kutte i sin produksjon for å få prisene opp igjen, fortsatte oljeprisen i en kraftig utforbakke.

I kjølvannet av oljeprisfallet har verden fortsatt å «flyte over» av olje.

Lagertall fra USA har i flere måneder vist rekordhøye lagernivåer som man ikke har sett på flere tiår.

IEA viser i sin rapport til at produksjonen utenfor OPEC er på vei ned, anslått til et fall på 900.000 fat dagen i år, mens Opec-landene produserer mer.

Selv om OPEC produserer mer er det likevel ikke nok til å oppveie for fallet andre steder, slik at nettoproduksjonen faller. EIA bemerker at Irak økte produksjonen mens Saudi-Arabia nå produserer på sitt høyeste nivå noensinne, 10,6 millioner fat dagen.

– Vi forventer at dette nivået vil falle til høsten ettersom bruken av aircondition faller, skriver Kjus og viser til at Saudi-Arabia har opplevd en hetebølge denne sommeren.

Landet brenner råolje for å klare å møte toppene i strømforbruket.

(saken fortsteter under bildet.)

I BALANSE: Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets har tidligere spådd at vi mot slutten av året og inn i neste år trolig vil se at oljeprisen begynner å ta seg opp igjen. Allerede nå kan vi se at produksjon og etterspørsel er i balanse, mener han. Arkivbilde.

Foto: Thomas Winje Øijord NTB scanpix

Råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB påpekte i en rapport tidligere torsdag at en rapport fra det amerikanske energiinformasjonsbyrået (EIA) tilsier at vi trolig ikke vil se en normalisering av nivået på oljelagrene i OECD-landene før i 2019, fordi man vil måtte trekke av dem både i 2017 og 2018

Schieldrop peker også på at den tidsperioden det vil ta før lagernivåene normaliserer seg vil gi amerikanske skiferprodusenter enda mer tid til å effektivisere og forbedre seg.

Han viser til at produktiviteten målt i volum økte med 20 prosent på ett år fra sommeren 2015 til i år, og at EIA venter en minst like god forbedring i volum per rigg i tiden fremover.

Les også

Slik er brikkene i supply-puslespillet

– Trenger 60 dollar for å få opp farten

I tillegg til oversikten over den globale etterspørselen og produksjonen, har IEA også sett nærmere på aktiviteten til amerikanske skiferprodusenter.

Skiferproduksjonen anses som en marginalprodusent i markedet, i form av at det er en produksjon som er lett å få i gang med relativt kort levetid på brønnene. Fordi næringen er preget av mange mindre aktører som raskt kan sette i gang boring vil en økning i oljeprisen etter hvert sette i gang ny skiferproduksjon som kommer inn i markedet langt raskere enn mer tradisjonelle oljekilder.

Dermed vil det komme mer olje inn i markedet relativt raskt bare prisen er høy nok. Prisfallet har imidlertid satt et press på mange skiferprodusenter, og Baker Hughes sin ukentlige riggstatistikk har vist en kraftig nedgang i aktivitet. I år begynte også den amerikanske oljeproduksjonen å falle etter rekordåret 2015.

Les også

Statoil klare til å bygge ut enda et felt: Vil bruke 3,5 milliarder på Utgard

Boreaktiviteten har imidlertid begynt å ta seg noe opp igjen etter at oljeprisen nådde sin foreløpige bunn på starten av året. IEA konkluderer imidlertid i sin rapport denne uken at amerikanske produsenter trenger en oljepris nærmere 60 dollar fatet for å få «en betydelig» fart på aktiviteten, skriver Bloomberg.

Nyhetsbyrået viser til at den høye oljeprisen i juni bidro til økt aktivitet, selv om mang aktører fortsatt er forsiktige. Baker Hughes-statistikken viser at det var 381 aktive rigger per 5. august, noe som er det høyeste nivået siden 18. mars, ifølge nyhetsbyrået.

IEA mener fortsatt at skiferoljeproduksjonen skal ned med 500.000 fat per dag i løpet av året, og at vi vil se et videre fall tilsvarende 200.000 fat dagen neste år.

Tall fra det amerikanske energiinformasjonsbyrået (EIA) viser at den amerikanske oljeproduksjonen har falt 9,3 prosent til 8,8 millioner fat dagen fra rekordnivået på 9,7 millioner fat dagen i juni i fjor.

I snitt produserte USA 9,4 millioner fat dagen i 2015, og byrået anslår en produksjon på 8,7 millioner fat i snitt i 2016 og et videre fall til 8,3 millioner fat i snitt i 2017.

Her kan du lese mer om