Derfor klarte ikke analytikerne spå oljestupet

I juni 2014 spådde analytikerne at oljeprisen ville ha et snitt på 107 dollar per fat i årets fjerde kvartal. Fasiten viste seg å bli 32,91 dollar lavere. Hva skjedde?

USIKKERHET: Etter det store oljeprisfallet i 2014 har analytikernes anslag vært mye lenger fra den faktiske prisen enn tidligere.

Foto: Spencer Platt AFP
Publisert:,

Oljeprisen er en av de mest overvåkede råvarene i verden, og den viktigste for norsk økonomi.

Likevel har det de siste årene vært nesten umulig å anslå hvilken vei den vil gå.

Dette synes godt også på analytikernes anslag.

I desember 2014 forventet størsteparten av analytikerne at oljeprisen ville ha et snitt på 75 dollar per fat i første kvartal 2015, viser tall fra Dow Jones.

Fasiten viser imidlertid at snittprisen ble 51,57 dollar per fat, altså 23,43 dollar lavere enn hva analytikerne hadde ventet.

Les også

Statoil-sjefen om oljeprisen: – Stor usikkerhet

BI-professor og NUPI-forsker Ole Gunnar Austvik er ikke overrasket over at konsensus blant verdens oljeanalytikerne har bommet en del på anslagene de siste årene.

– Mange bruker kortsiktige endringer i prisen som uttrykk for en langsiktig trend. Prisene kan imidlertid svinge opp og med uavhengig av de grunnleggende markedsforholdene, sier han til E24.

– Det er også en vedvarende tro blant mange analytikere at oljeprisen på ethvert tidspunkt snart må gå opp. Dette er ikke noe nytt over de siste 30–40 årene. Langsiktige prisprognoser i mange tiår sett nokså like ut uavhengig av hvilket nivå prisen er på prognosetidspunktet.

Tidligere i år holdt professoren foredrag om nettopp dette på eliteskolen Harvard. Han foreslår å operere med et øvre og nedre bånd fremfor et fast prisanslag.

Oljeanslag og fasit

Har blitt vanskeligere bilde

Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets var en av få som spådde fallet i oljeprisen i 2014.

Han tror årsaken til at forventningene for den faktiske prisen har vært svært forskjellige siden den gang er at konsensus stort sett ligger noe bak markedet.

– Konsensus løper etter markedet. Det er jo fordi det er mest behagelig å ikke ligge for langt unna de andre analytikerne og det som er det gjengse synet. Det er rett og slett minst slitsomt, skriver han i en e-post til E24.

SÅ OLJEPRISFALL: Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets.

Foto: Thomas Winje Øijord NTB scanpix

Han tror en annen årsak til store sprikene er at volatiliteten i oljeprisen har økt kraftig siden 2014.

I løpet av den siste måneden har oljeprisen svingt fra rundt 43,50 dollar per fat, opp til nesten 53 dollar per fat og tilbake igjen.

I skrivende stund er oljeprisen rundt 43,70 dollar per fat.

– Er det vanskeligere å lage prognoser nå enn tidligere?

– Svaret på det ja. Det er rett og slett vanskeligere å lage en prisprognose med et oljeprisnivå når volatiliteten er høy i forhold til om den er lav, svarer Kjus.

– Hvorfor tror konsensus var så langt fra riktig prognoser om oljeprisfallet?

– Volatiliteten hadde falt i fire år med snittpriser nære 110 dollar fatet. Det gjør gradvis at folk blir avslappet til oljemarkedet når det er stabile og høye priser så lenge.

– Det er slitsomt å stikke seg ut og publisere en analyse som konkluderer med noe annet enn det de fleste andre analyser sier. Det merket jeg jo selv da jeg ble negativ til oljemarkedet før de fleste andre. Det krever rett og slett en ekstra integritet og man må være forberedt på mye tøffere diskusjoner og debatter.

Han legger også til at mange også gjerne ønsker at det skal gå bedre i bransjen de dekker, og dermed kanskje velger å fokusere på faktorene som vil trekke opp.

Vanskelig å spå politikk

– På forhånd var det ingen som kunne se det politiske skiftet i Opecs strategi komme, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea.

SER LAV PRIS PÅ LANG SIKT: Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets.

Foto: Vidar Ruud NTB scanpix

Hun peker på at oljekartellet Opecs valg om å åpne kranene for fullt for å konkurrere ut den amerikanske skiferoljen, og dermed oversvømme markedet med olje kom svært overraskende på de fleste analytikere.

– Markedet har totalt endret seg de siste årene, og en krevende ustabil politisk situasjon gjør det svært vanskelig å lage prognoser nå, sier Saltvedt som selv traff godt med prognosene sine i 2013.

– Hva tenker du om at folk er svært raske med å påpeke når analytikerne gjør feil?

– Det er noe vi merker godt, og en får ofte høre at vi kun stikker fingeren i lufta og gjetter. Slik er det ikke på noen måte. Vi har modeller og det ligger mye arbeid bak alle prognoser, sier Saltvedt.

Tror på lav pris lenge

Men analytikerne, og konsensus hentet fra Dow Jones, tror oljeprisen vil ha et snitt på 51,5 dollar per fat i årets siste kvartal tror Austvik vi må belage oss på lave priser lenge.

– Sett over det neste 10-året tror jeg ikke prisen kan være lavere enn 30–40 dollar per fat eller høyere enn 80–90 dollar per fat med «kortsiktige» større svingninger. Over lengre sikt øker usikkerheten om disse nivåene, sier han til E24.

Austvik peker på at raskere inntog av andre energikilder, lavere etterspørsel, og stor produksjon av skiferolje i USA vil presse prisene ned ettersom det fortsatt tilbys mer olje enn hva som etterspørres. Har får støtte av Saltvedt som også peker på lavere priser lenge.

– Både tilbud og etterspørselskurven har endret seg kraftig de siste årene. Vi ser at det nå er et skift vekk fra olje på transportsiden i tillegg til at skiferoljens even til å kutte kostnader bidrar til høyere tilbud. Dette peker mot lavere oljeprisnivå på lang sikt.

Les også

Analytikere: Derfor vil ikke oljeprisen falle videre

Les også

Drømmer du om oljebransjen? Her er arbeidsgivernes beste tips

Les også

Oljeleverandørtopp: – Bransjen kommer tilbake i 2017