Strateg om oljemarkedet: – Endelig biter Opec-kuttene

Oljeprisen har steget halvannen dollar på ferske tall som indikerer at oljeproduksjonen avtar.

LAGERFALL: Mindre råolje i amerikanske lagre kjørte oljeprisen (brent spot) til over 50 dollar fatet, etter å ha vaket høyt på 40-tallet en ukes tid.

LAGERFALL: Mindre råolje i amerikanske lagre kjørte oljeprisen (brent spot) til over 50 dollar fatet, etter å ha vaket høyt på 40-tallet en ukes tid.

Foto: Laszlo Balogh Reuters
Publisert:

Den etterlengtede oljeprisoppturen til over 50 dollar fatet, kommer etter nordsjøolje traff årsverste 5. mai på 46,5 dollar.

Torsdag kveld koster et fat nordsjøolje 50,77 dollar i spotmarkedet.

Oljeprisen steg 2,63 prosent onsdag, hvilket er den sterkeste dagen med oppgang siden 11. januar.

Oppgangen tilskrives ferske tall som viser et overraskende stort fall i amerikanske råoljelagre.

Markedet har nemlig hittil i år vært i vekslende tvil om Opec-landene og Russland vil klare å stenge tilstrekkelig mange oljekraner, slik landene er forpliktet til etter produksjonskuttavtalen fra november.

– Vi så årets største fall i råoljelagre i forrige uke med et fall på over 5 millioner fat. Og det ser endelig ut til at Opecs produksjonskutt biter, sier sjefstrateg i Axitrader, Greg McKenna, til Reuters.

KLATRET IGJEN: De siste tre dagene har oljeprisen karret seg fra 48 dollar fatet og tilbake over 50 igjen. Torsdag kveld handles nordsjøoljen Brent til 50,77 dollar fatet på spotmarkedet.

Foto: Infront

Stort lagerfall

Onsdag kom tall fra den amerikanske administrasjonen (EIA) som viste at oljelagrene i USA hadde det største trekket så langt i 2017.

Annonsørinnhold

** Råoljelagrene falt med 5,2 millioner fat i foregående uke. På forhånd var det ventet et fall 1,8 millioner fat.

** Bensinlagrene falt med 200.000 fat, mot en ventet oppgang på 60.000 fat.

** Destillatlagrene falt med 1,6 millioner fat, mot en ventet nedgang på 600.000 fat.

HER LAGRES OLJEN: Store oljetanker fylles med overskuddsolje i Nord-Amerika. Bildet er tatt av en kanadisk oljetank i Burnaby i British Columbia.

Foto: Ben Nelms Reuters

Kuttavtalen

I slutten av november i fjor ble oljeproduserende land både i og utenfor oljekartellet OPEC enige om en historisk avtale om produksjonskutt.

Landene skulle produsere mindre og slik bli kvitt overfloden av olje i det globale markedet, som vil bidra til å løfte oljeprisene.

Imidlertid har amerikansk skiferproduksjon økt i takt med høyere oljepriser, noe som spiste en del av Opecs kutt.

Men oljeprisen har den siste tiden har vært under press fra blant annet den stigende aktiviteten i det amerikanske markedet, der stigende antall aktive rigger og økt produksjon truer med å motvirke Opec-kuttene.

Dette har slått ut også i de amerikanske lagertallene i form av høyere lagre enn markedet hadde forventet.

SVINGETE UTVIKLING: Grafen viser prisutviklingen for nordsjøolje hittil i år. I begynnelsen av mai falt oljeprisen godt under 50 dollar fatet.

Foto: Infront/E24

Her kan du lese mer om

Annonsørinnhold