Norske Shearwater øker flåten med fransk seismikkpartnerskap

Norske Shearwater, Eidesvik og det franske seismikkonsernet CGG har nå stablet på plass hovedlinjene til en avtale som vil avslutte et 22 år langt partnerskap og samtidig starte et helt nytt.

Illustrasjonsbilde av Shearwaters Polar Empress seismikkskip

Foto: Åsmund Fredheim GC Rieber
STOCK_GRAPH_EMBED
Publisert:,

Shearwater GeoServices og GC Rieber melder at de nå har inngått en bindende første avtale om et strategisk partnerskap med det franske seismikkonsernet CGG og Eidesvik Offshore.

Avtalen innebærer at Shearwater overtar fem avanserte seismikkfartøy som i dag eies av CGG og Eidesvik i fellesskap, samt to eldre skip.

Avtalen gjør at Shearwaters flåte øker fra 16 til totalt 23 skip. 16 av de 23 skipene er 3D-seismikkskip.

Samtidig garanterer CGG at de over de neste fem årene vil hyre inn skipene med et minstenivå på to skipsår årlig.

Dette sikrer Shearwater en viss aktivitet og kontantstrøm inn i selskapet fremover.

I tillegg til dette inngår Shearwater og CGG et teknologipartnerskap under merkenavnet Sercel der CGG vil bli største eier. I partnerskapet skal man sammen utvikle, bygge og kommersialisere streamer-systemer for innhenting av seismisk data.

Partene oppgir ikke hva avtalen er verdt og hva Shearwater skal betale for skipene, men GC Rieber opplyser at Shearwater påtar seg netto forpliktelser (gjeld) på skipene.

Avtalen kommer bare måneder etter at Shearwater i august i fjor meldte om et milliardoppkjøp av Schlumbergers seismikkselskap WesternGeco.

Shearwater ble etablert midt under oljebremsen i 2016 da Rasmussengruppen i Kristiansand gikk sammen med Bergensbaserte GC Rieber Shipping.

Oljeservicekonsernet Schlumberger er også på eiersiden i Shearwater.

Eidesvik sikrer seg opsjoner

I en egen børsmelding fra Eidesvik kommer det frem at CGG først skal kjøpe Eidesviks eierandel i de fem skipene de to har eid sammen.

Deretter får Eidesvik et ukjent antall Shearwater-aksjer i bytte.

– Avtalen vil markere slutten på et 22 år langt partnerskap med CGG når den gjennomføres, og den markerer også starten på Eidesviks rolle som aksjonær i Shearwater, sier konsernsjef Jan Fredrik Meling i Eidesvik Offshore.

– Vi har blitt imponert over hva Shearwater har klart å bygge opp over en veldig kort periode, sier han videre.

Mens Eidesvik får betalt for skipene de har eid halvparten av i form av aksjer i Shearwater, har de også sikret seg en put-opsjon som gjør at de har muligheten til å selge Shearwater-aksjene for 30 millioner dollar (263 millioner kroner med dagens kurs) hvis de ønsker i løpet av en tre års periode.

CGG, Shearwater og Eidesvik har nå blitt enige om hovedtrekkene i avtalen, et såkalt term-sheet, og planlegger å signere den endelige avtalen innen utgangen av juni.

Selve transaksjonen er planlagt gjennomført innen utgangen av året.

– Transaksjonen vil gi ytterligere skala og kritisk masse for å støtte opp om Shearwaters globale virksomhet og videre investeringer i teknologiutvikling for å levere den best mulige datakvaliteten til kundene, sier konsernsjef Einar Ytredal, konsernsjef i GC Rieber Shipping i en uttalelse.

– Gjennom dette partnerskapet skal vi samarbeide med CGG, den ledende leverandøren av slept geofysisk utstyr i markedet, kjent for deres suksess i å kommersialisere produktene sine. Dette vil gjøre det mulig for oss å levere vår streamer-teknologi til markedet raskere, bedre og mer kostnadseffektiv, sier Irene Waage Basili, konsernsjef i Shearwater.

Basili har tidligere uttalt at Shearwater nå har fått en størrelse som gjør det «naturlig å børsnotere det», men når det vil skje er ikke kjent.

Les også

– Dette vil ødelegge hele lønnsomheten vår

Les også

Norske aktører kjøper seismikkskip for fem milliarder

Les også

Pengene renner ut av amerikanske skiferselskaper

Her kan du lese mer om