DNO med første utbytte på 13 år

Oljeselskapet DNO trapper opp produksjonen og har bestemt seg for å drysse penger over aksjonærene for første gang på 13 år. Samtidig vil selskapet feste grepet i Faroe Petroleum.

Arbeidende styreleder i DNO, Bijan Mossavar-Rahmani

Foto: Marius Lorentzen E24
Publisert:,

– Med en voksende produksjon, og robuste og stabile inntekter, understreker utbytteannonseringen vår tillit til de sterke vekstutsiktene, sier arbeidende styreleder Bijan Mossavar-Rahmanii kvartalsrapporten oljeselskapet DNO slapp torsdag.

– Kurdistan er tilbake, og det er DNO også, legger han til.

DNOs omsetning økte kraftig i andre kvartal fra 81,7 til 147,0 millioner dollar målt mot samme periode i fjor.

Brutto resultat økte fra 45,9 til 72,9 millioner dollar, mens resultat etter skatt gikk fra -12,9 til 42,5 millioner dollar i samme periode.

Selv om resultatregnskapet viser pluss, viser regnskapet også at selskapet investerte langt mer enn pengene som kom inn i kassen fra driften.

Ser man på kontantstrømmen bidro driften med 99,5 millioner dollar etter at løpende driftskostnader var dekket. Dette er marginalt opp fra 92,8 millioner ett år tidligere. Samtidig investerte selskapet 217,6 millioner dollar netto, en økning fra 38,5 millioner.

Selskapets kontantbeholdning økte likevel fra 380,5 til 584 millioner dollar, og det forklares ved at selskapet fikk inn 198,3 millioner dollar netto i kassen fra nye lån.

Varsler utbytte i år og neste år

Oljeselskapet DNO har hovedvirksomheten sin i Kurdistan i Nord-Irak, og selskapets finanser har de siste årene vært sterkt preget av den politiske situasjonen i området. Den har igjen ført til at aksjonærene og markedet hele tiden har fulgt nøye med på når og hvor mye selskapet har fått utbetalt av regionalmyndighetene for produksjonen sin.

Les på E24+ (for abonnenter)

Børskommentar: 20 utbytteøre er det minst spennende med DNO

I årets syv første måneder, frem til utgangen av juli, mottok DNO i snitt en utbetaling i måneden. Totalt har selskapet fått inn 330 millioner dollar fra regionalmyndighetene, en økning på 60 prosent mot samme periode i fjor.

Nå er selskapet altså så trygge på resultatene og utviklingen fremover at de har besluttet å betale et utbytte på totalt 216,8 millioner kroner (0,2 kroner per aksje) som skal utbetales 24. september for aksjonærer som sitter på aksjen per 13. september.

Styret i DNO vil innkalle til en ekstraordinær generalforsamling 13. september for å få utbyttet vedtatt.

Selskapets styret vil også betale 0,2 kroner per aksje i første kvartal 2019. DNO vil totalt betale ut årlig utbytte på 434 millioner kroner.

Venter 15.000 flere fat per dag

Mens DNOs brutto produksjon falt fra 112.215 til 107.180 fat per dag i andre kvartal mot samme periode i fjor, økte selskapets relative produksjon (målt etter entitlement-metoden) fra 25.784 til 27.346 fat per dag.

97 prosent av produksjonen skjedde i Irak, mens resten kom fra Oman.

DNO skriver at takket være en raskt utvikling på Peshkabir-feltet i Irak, forventer de å øke produksjonen med 15.000 fat per dag innen utgangen av året, til totalt 50.000 fat daglig.

Selskapet har per dags dato tre rigger i aktivitet i Kurdistan, og forventer å ta i bruk en rigg til i september. To av riggene vil bore på Tawke-feltet, som er DNOs viktigste felt.

Krever styreverv for Norge-satsingen

DNO var frem til 2007 aktiv på norsk sokkel, og etter et fravær på 10 år varslet selskapet i april i fjor et comeback her hjemme.

Etter å ha deltatt i lisensrunder planlegger selskapet nå å delta i én letebrønn på norsk sokkel i høst, og «minst fem letebrønner neste år».

I tillegg til egne lisenser har DNO også kjøpt seg opp i Faroe Petroleum som et ledd i satsingen på norsk sokkel. I april ble det kjent at DNO bladde opp 777 millioner kroner for en eierandel på 15,37 prosent i Faroe.

Nå er eierandelen deres oppe i 28,23 prosent, og DNO skriver at de vil be om en ekstraordinær generalforsamling i Faroe for å «be om styreplasser» i selskapet.

Selskapet selv sitter nå på seks letelisenser i Norge, hvorav fire kom fra en bytteavtale med Lundin Petroleum.

Selskapet fokuserer nå primært på Kurdistan og Norge, og solgte seg ut av Tunisia gjennom en avtale med Panoro Energy.

Les også

Refser DNO for brudd på arbeidsrettigheter i Jemen

Her kan du lese mer om