Yme-plattformen sendes til skroting

- Vi er både lettet og fornøyd med dette, sier SBM Offshore om plattformen som har vært forfulgt av skandaler.

BESLUTNINGEN TATT: Yme-plattformen har vært forfulgt av problemer. Nå er det bestemt at plattformen skrotes.

Håkon Jacobsen
Publisert:,

Eieren SBM (Single Buoy Moorings) er blitt enig med oljeselskapet Talisman om at Ymes tid er forbi, skriver Stavanger Aftenblad.

- Yme-posjektet har vært veldig vanskelig helt fra begynnelsen. Vi er derfor både lettet og fornøyd med at vi er kommet til enighet med Talisman om å avslutte prosjektet. Avtalen gjør at vi endelig kan legge prosjektet bak oss og begynne å se framover, skriver styremedlem Sietzke Hepkema i en e-post til E24.

SBM skal stå for selve skrotingen, men skal betale Talisman 2,7 milliarder kroner for å fjerne plattformen fra Yme-feltet i Nordsjøen. I tilegg til dette kommer 1,1 milliarder kroner som SBM allerede har satt av til fjerningsprosessen, melder NRK.

Talisman uttrykker i dag også tilfredshet over å ha kommet til en løsning.

PRØVER Å SE FRAMOVER ETTER AVTALE OM SKROTING: Kommunikasjonssjef i Talisman Energy, Grethe Elise Foldnes.

Talisman Energy

- Gir mulighet til å komme videre

- Oppgjør gjennom voldgift og domstoler ville ha tatt mange år å løse. Dette gir oss mulighet til å komme videre på en forutsigbar og strukturert måte, sier kommunikasjonssjef i Talisman Energy, Grethe Elise Foldnes, til E24.

I tillegg til Talisman, eier Lotos Exploration 20 prosent av feltet, og Wintershall og Norske AEDC 10 prosent hver.

Det er anslått at det ligger 12 millioner kubikkmeter olje og gass under Yme-feltet.

Dette gjør det til omtrent det 30. største feltet på norsk sokkel.

20 000 mangler

De to selskapene har lenge vært uenige om hvem som skal ta den økonomiske støyten for prosjektet som har vært forfulgt av problemer.

Fagforbundet SAFE kunne i september melde at Yme hadde en mangelliste med over 20 000 punkter.

Det ble blant annet fryktet at mangler ved utstyr kunne utgjøre eksplosjonsfare.

Les også: Talisman beholder Yme-plattform hvis den er stabil

Fryktet kollaps

Riggen ble bygget i Abu Dhabi i 2010, men måtte gjennom store utbedringer etter at det ble oppdaget tusenvis av feil. I juli i fjor ble 140 personer evakuert fra Yme.

I oktober i fjor slo operatøren Talisman fast at plattformen sto i fare for å kollapse hvis den ikke ble ytterligere sikret før høst- og vinterstormene. Plattformen ble tømt for mannskap og brønnen sikret.

Ved juletider kom de første meldingene om at plattformen skulle skrotes, men så sent som i slutten av februar vurderte Talisman igjen å bemanne riggen dersom den var stabil.

– Hvis den er stabil så tar vi en beslutning om å bemanne på nytt. De har nå fylt sprekkene, og satt bevegelsessensorer på plass for å måle om det har hatt ønsket effekt, uttalte pressetalsmann i Talisman, Vidar Nedrebø til NRK.

Les også: Yme gir nedskriving på nesten 9 milliarder kroner

SBM betaler 2,7 milliarder

Talismans prosjekt på Yme-feltet skulle egentlig koste 5 milliarder, men regningen for å ferdigstille prosjektet har av selskapet tidligere blitt anslått til 15 milliarder kroner. Kostnadssprekken ga en nedskriving på nesten 9 milliarder kroner.

Talisman opplyser nå til E24 at de skal ha investert drøyt 10 milliarder kroner totalt i prosjektet.

I sin årsrapport for 2012 skrev selskapet også at utsettelsen av plattformene Yme og Auk har resultert i 56 millioner færre fat produsert olje.

Dagens beslutning gjør at Talisman nå står fritt til å vurdere andre løsninger for Yme-feltet.

- På lengre sikt er vi nå fristilt til å kunne utvikle en ny løsning for feltet. Forliket gjør det mulig å evaluere nye alternativer for Yme-feltet med mål om å få tatt opp de verdifulle ressursene som ligger i bakken og komme i produksjon på Yme, sier Foldnes til E24.

Dagens pressemelding fra SMB kan i sin helhet leses her.

Les også: