SV med nytt strøm-angrep på Solberg: – Hun bommer

SV fortsetter å kreve ekstra bostøtte til folk som sliter med dyr strøm, og mener regjeringens egne tall viser at strømprisene i vinter er på nivå med «kriseårene» 2003 og 2011.

BER ERNA TA GREP: SV-leder Audun Lysbakken kritisererer statsminister Erna Solberg (H).

Foto: Fredrik Varfjell NTB scanpix
Publisert:,

SV la i forrige måned frem et representantforslag i Stortinget om ekstra bostøtte til folk som sliter med strømutgiftene.

Les mer: Rekordhøye strømpriser: Lysbakken vil dele ut ekstra bostøtte

Partiet mener at strømprisene nå i vinter er på nivå med tidligere perioder da regjeringen ga ekstra bostøtte på grunn av høye strømpriser, og at regjeringen derfor bør gjøre det samme nå.

– Det har skjedd to ganger før at en regjering har gitt ekstra støtte til folk med dårlig råd så de skal kunne holde varmen ved høye strømpriser, og det var i 2003 og 2011, sier partileder Audun Lysbakken (SV) til E24.

Nå har Lysbakkens partikollega Lars Haltbrekken fått svar fra olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg på et skriftlig spørsmål (se faktaboks) om strømprisene, og SV-lederen mener svaret bekrefter hans synspunkt.

– Det svaret viser at prisen er høyere nå enn da Erna Solberg selv ga ekstra bostøtte i 2003. Den er heller ikke langt unna nivået da den rødgrønne regjeringen gjorde det i 2011. Da er poenget at det ikke er noen unnskyldning for ikke å handle. Det er nå det gjelder, sier Lysbakken.

Mente prisen var høyere før

I forrige måned konfronterte Lysbakken statsminister Erna Solberg (H) med de høye strømprisene i en debatt i Stortinget, og da viste Solberg til at bostøtten som ble tilbudt i 2003 og 2011 kom etter lengre perioder med høyere strømpriser enn i dag.

– Det er helt riktig at man i 2011 kopierte det Bondeviks andre regjering også gjorde da man hadde høy strømpris. Men på det tidspunktet var nok strømprisen høyere enn i dag, sa statsministeren i Stortinget, ifølge VG.

SV stusset over tallet, og tok derfor kontakt med NVE for å få en sammenligning med prisene i vinter.

Nå viser også Freibergs svar til Lysbakken at prisene i 2003 og 2011 var sammenlignbare med dagens priser, mener Lysbakken.

– Solberg sier at hun vil vente og se frem mot revidert budsjett til våren. Men disse tallene viser at det er all grunn til å handle nå. Regjeringen må ikke la folk fryse i vinter, ser SV-lederen.

– Revidert budsjett kommer i mai, og da er kanskje ikke høye strømpriser et så stort problem?

– Nei, og det folk trenger er en trygghet for at de vil få en slik håndsrekning. Det å få beskjed om dette i etterkant hjelper ikke. Regjeringen kan ikke ha seminar om dette hele våren, sier Lysbakken.

– Hun bommer

– Men Solberg sier også at man må vurdere konsekvensene hvis strømprisen holder seg høy over tid, og den har ikke vært høy så lenge?

– Jeg mener disse tallene viser at hun bommer, sier Lysbakken.

Les på E24+ (for abonnenter)

Hvorfor trenger vi egentlig kontanter?

– Vi ligger an til å få en hel vinter med veldig høye priser. Det er vanskelig å se at situasjonen skal skille seg veldig fra de to andre vintrene vi sammenligner med, legger han til.

Partiet viser blant annet til at den rødgrønne regjeringen i 2011 la 320,5 millioner på bordet for å tilby ekstra bostøtte til folk som slet med dyr strøm. Nå kreves det innsats også utover dette, ifølge Lysbakken.

– Vi må også tenke på en ordning som gjelder flere enn dem som får bostøtte, for regjeringen har strammet inn ordningen slik at færre får bostøtte. Ganske store grupper som har dårlig råd har opplevd usosiale kutt under denne regjeringen, sier Lysbakken.

Mener folks inntekter har økt

E24 har bedt Erna Solberg om kommentar, men regjeringen har delegert til Olje- og energidepartementet å svare.

– Det er riktig å peke på at strømprisen har økt, men det har også folks inntekter. Veksten i inntektene for enslige pensjonister med minste pensjonsnivå har vært dobbel så høy som veksten i strømprisene, sier statssekretær Liv Lønnum (Frp) i Olje- og energidepartementet i en epost til E24.

Hun understreker at regjeringen følger situasjonen tett og vurderer tiltak dersom det er nødvendig. Regjeringen har også valgt å kutte el-avgiften med ett øre i 2019, etter at den i høst så at strømprisene kunne øke.

– Dette forslaget stemte SV og Audun Lysbakken aktivt mot i Stortinget. Samtidig må Lysbakken huske på at denne regjeringen har økt minstepensjonen til enslige alderspensjonister, og i år økte vi bostøtten. Dette kommer i tillegg til at vi kuttet el-avgiften ved inngangen av 2019, sier Lønnum.

Her kan du lese mer om