Equinor om handelskrig og oljeprisfall: – Det er veldig nervøst

Equinor-sjefen er ekstra spent på det kommende OPEC-møtet etter at handelsuro har gitt store svingninger i oljeprisen. Næringsministeren mener den tiltagende handelskrigen burde bekymre alle.

Konsernsjef i Equinor, Eldar Sætre, sier det er veldig nervøst i oljemarkedet og er spent på det kommende OPEC-møtet. Bildet er fra en tidligere anledning. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Publisert:

– Vi mener at aktiv handel og globale rammebetingelser for handel er utrolig viktig. Enhver hindring for det er ikke bra, hverken for økonomisk vekst eller det vi produserer, sier Equinor-sjef Eldar Sætre til E24.

Han deltar tirsdag på regjeringens årlige eierskapskonferanse i Oslo.

– For oss er størst mulig frihandel en viktig forutsetning for markedet, sier Sætre, og legger til:

– Diskusjonene som går nå er ikke i tråd med de generelle rammebetingelsene som vi ønsker å se.

Handelskrigen har så langt ikke påvirket Norge direkte i særlig grad, men er en medvirkende årsak til oljeprisfallet som over tid har stor betydning for den norske økonomien.

Les på E24+ (for abonnenter)

Finanstilsynet: Dette skjer med Norge under en økonomisk krise

Oljeprisfall og store svingninger

Bare den siste måneden har oljeprisen falt rundt ti dollar til dagens pris på 62 dollar per fat.

– Det er veldig nervøst i oljemarkedet, selvfølgelig preget av bekymringer rundt forutsetninger for handel og økonomisk vekst som følge av det, sier Sætre.

Nå er han ekstra spent på møtet i OPEC 25. juni.

– Det er jo et marked som generelt er veldig nervøst og da ser vi store svingninger. Vi ser at lagrene vokser, så det er fysisk overskudd i markedet, og da blir det spennende å se hva som kommer ut av det nært forestående OPEC-møtet, sier han.

Mens svakere global økonomisk vekst har skapt bekymring for oljeetterspørselen, har oljekartellet OPEC kuttet i sin produksjon for å holde prisene oppe.

Ifølge Rystad Energys estimater produserte OPEC 29,9 millioner fat om dagen i mai, det laveste nivået på mer enn fem år.

– Burde bekymre alle

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen er også bekymret for den tiltagende handelskrigen.

– De største aktørene bryter nå de internasjonale forpliktelsene. Dette er et klart linjeskift i handelspolitikken som burde bekymre alle, sier han på dagens konferanse.

– Det siste året har det vært mye oppmerksomhet om den tiltagende handelskrigen mellom USA og Kina. Trump ser handel som et nullsum-spill, og hans mål er å forhindre at verdier flytter fra USA til Kina, fortsetter ministeren.

Han sier at den globale handelen ikke flytter verdier, men heller skaper verdier som er et gjensidig gode.

Oljeprisen den siste måneden

Kilde: Infront
Les også

Laveste oljepris siden januar: Faller under 60 dollar

Les også

Rystad tror boomen fortsetter: Spår nye oljerekorder for USA

Les også

Okea åpner for børsrabatt