Oljeprisen bykset over fire prosent – delte meninger om hvorfor

Mens Rystad Energy mener større lagertrekk enn ventet fra USA er hoveddriveren bak at oljeprisen har gjort et lite hopp i dag, så peker DNB Markets på positive nyheter for verdensøkonomien.

LAGERTALL: Onsdag kommer det lagertall fra USA, noe Rystad Energy mener sender prisene opp.

Foto: Nick Oxford Reuters
Publisert:

Etter tre dagers fall har oljeprisen steget over fire prosent onsdag, og ett fat nordsjøolje koster i skrivende stund 60,60 dollar.

DNB Markets peker på at det har kommet gode nyheter for verdensøkonomien, blant annet i Kina, hvor PMI-tall viser at industrien vokser igjen.

– Dette er primært makro- og sentimentdrevet, der vi ser at risikoutsatte varer gjør det bra i dag. Det er lite oljespesifikke nyheter, utover at vi ser at USA prøver å stramme inn sanksjonene på shippingnettverket rundt revolusjonsgarden i Iran, som har prøvd å frakte olje ut av landet. Det virker som om stadig flere venter at Iran-fatene ikke kommer tilbake med det første, sier oljeanalytiker Helge Andre Martinsen.

Les også: (+) Verdens lengste oljerør ble forurenset – akkurat da norsk sokkel lå i dvale

– Er det naturlig at dette skal slå såpass mye ut på oljeprisen?

– Det er umulig å betegne hva en fair oppgang er. I tillegg til forholdet mellom Iran og USA og Kina-tallene, utgjør en liten dollarsvekkelse en bra miks for å sende oljeprisen opp, svarer Martinsen.

Les på E24+ (for abonnenter)

Eksperter tror flere selskaper er underpriset: Oljeaksjene som kan kuppe børshøsten

Lagertall

I Rystad Energy mener de at oppgangen kommer litt for plutselig til å være drevet av dagens gode makrotall, selv om det også spiller inn.

– Prisoppgangen henger sammen med lagertallene fra USA, som blir publisert i kveld, der det er forventet litt kraftigere lagertrekk enn først antatt, sier analysesjef i Rystad Energy, Per Magnus Nysveen.

Han sier at dette trolig har fått flere store aktører i oljemarkedet til å gå inn å ta en posisjon. Oljeprisfallet de tre siste dagene sier han har bygd opp om dette, ved at flere går inn med mål om å hente en gevinst.

– I tillegg gjør orkanen Dorian i USA at man trolig vil få se en svekket etterspørsel etter olje, som vil påvirke lagertallene fremover.

Les på E24+ (for abonnenter)

Mannen som skapte oljeindustrien

Venter store svingninger

Det er en lang rekke faktorer som påvirker oljeprisen, slik at vi kan vente at oljeprisen vil fortsette å svinge fremover, forklarer Nysveen.

– Det er mye usikkerhet i markedet, blant annet knyttet til svake økonomiske utsikter og dårlig etterspørsel fra India og Kina.

Også i DNB venter de at oljeprisene vil forbli ustabile.

– Makrosentimentet er sentralt for oljeprisen, som i dette bildet blir en liten kork i et opprørt hav. Underliggende tror vi det fysiske markedet blir stramt, slik markedet strukturelt vil gi en oppgang for oljeprisen, sier Martinsen.

Her kan du lese mer om