Total kansellerer milliardkontrakt med Aker Solutions

Skandi Aker skaper nok en gang problemer for Aker Solutions. Etter bare et drøyt halvår i arbeid ber Total om at skipet seiler sin vei.

KANSELLERT: Franske Total har kansellert resten av kontrakten for bruk av Aker Solutions' Skandi Aker. Skipet skal overføres til det nye selskapet Akastor når selskapet gjennomfører oppsplittingen. Skipet er spesialdesignet for brønnintervensjon i undervannsoperasjoner (subsea).

Publisert:,

Aker Solutions melder i en børsmelding at det franske oljeselskapet Total kansellerer den toårige leiekontrakten på Skandi Aker. Skipet har vært i arbeid utenfor kysten av Angola.

Nyheten sender Aker Solutions-aksjen ned hele 5,6 prosent på Oslo Børs, noe som betyr at børsverdier for drøye 1,7 milliarder kroner har forduftet.

Total skulle egentlig leie brønnintervensjonsskipet for 250 millioner dollar, rundt 1,5 milliarder kroner.

Ifølge selskapet gjenstår det rundt 900 millioner kroner av Total-kontrakten, som nå skal kuttes fra ordreboken til Oilfield Services-virksomheten.

Kuttet gjør et stort innhugg i denne virksomhetens ordrebok, som lå på 1,59 milliarder ved utgangen av mars.

Teknisk trøbbel

Skandi Aker startet arbeidet i september, men har slitt med innkjøringen av Skandi Aker på grunn av tekniske problemer. Dette kom på toppen av at Aker ikke klarte å leie ut skipet i lengre perioder i fjor.

I børsmeldingen onsdag kommer det frem at kapasitetsutnyttelsen av Skandi Aker bare har vært 37 prosent siden nyttår.

Skipet ble nemlig tatt ut av drift i mars for vedlikehold og reparasjoner. I første kvartal var utnyttelsen til sammenligning 75 prosent.

Aker Solutions skriver at de vil komme med mer informasjon om kontrakten på den neste kvartalspresentasjonen sin, som skal avholdes den 17. juli.

Skal skilles

Det er ikke første gangen Skandi Aker skaper problemer for Aker Solutions.

Aker Solutions har tidligere slitt med å få leid ut de to offshore-skipene Skandi Aker og Aker Wayfarer. Blant annet lå «Skandi Aker» og «Aker Wayfarer» ubrukt i hele første kvartal i fjor.

I forbindelse med fremleggelsen av regnskapstallene for første kvartal, skrev E24 at tekniske problemer med Skandi Aker tæret på Aker Solutions-tallene. Selskapet anslo at resultatene til Skandi Aker ville gradvis bedres «over de kommende kvartalene».

- Jeg vil ikke gå inn spesifikt på hva problemene handler om, annet at det gjelder subsea-arbeidet skipet utfører (undervannsarbeidet, journ. anm.), sa finansdirektør Leif Borge da, og la til:

- Vi vet hvordan vi skal fikse problemet, men noen ganger tar det tid å få det gjort nede i Angola.

- Problemene har fortsatt ut i andre kvartal, så man kan forvente svake resultater fra denne virksomheten i inneværende kvartal, sa avtroppende konsernsjef Øyvin Eriksen om virksomheten.

Skandi Aker er en del av Aker Oilfield Services-virksomheten i Aker Solutions. Den 30. april ble det annonsert at selskapet skal deles i to, og Oilfield Services er én av virksomhetene som skal skilles ut i det nye selskapet Akastor.

Aker Solutions melder nå at de økonomiske konsekvensene av Total-kanselleringen i Angola vil bli bokført av Akastor.

Les også

Akastor blir en verktøykasse for kjøp og salg

- Blir nok dårligere betingelser

- Dette var uventet, sier Turner Holm, analytiker i RS Platou Markets, til E24 om kanselleringen fra Total.

Han viser til den kraftige reaksjonen i Aker Solutions-aksjen onsdag, men han sier videre at han ikke synes nyheten var sjokkerende.

- Vi vet at det har vært problemer, sier han og referer til problemene selskapet meldte om i slutten av april.

Ettersom det gjenstår rundt 900 millioner kroner av kontrakten, mener Holm at effekten på omsetningen til Aker Solutions vil bli på rundt 1,5 prosent neste år og rundt 4,0 prosent på driftsresultatet (EBITDA).

- I andre kvartal vil effektene nok ikke bli så store, sier han.

Turner Holm mener dagens dårlige nyheter om Skandi Aker bare «underbygger selskapets budskap» om at de vil skille ut det som ikke er en del av kjernevirksomheten, slik ledelsen la vekt på da omstruktureringen ble presentert.

Skandi Aker er et avansert fartøy med et boretårn ombord, og Aker har slitt med å få det til å fungere tilfredsstillende. Analytikeren forteller at dette er et ganske nytt konsept som ikke har kunnet vise til sine resultater ennå.

Når kontrakten med Total nå er kansellert, må Aker Solutions finne noen andre som vil leie inn Skandi Aker. Gitt alle de tekniske problemene, tror RS Platou-analytikeren at det vil gjøre skipet mindre lønnsomt fremover.

- Jeg tror de vil klare å finne en ny kontrakt til Skandi Aker, men betingelsene vil nok bli dårligere enn med Total, sier Holm.

Total har foreløpig ikke besvart E24s henvendelse.

Les også:


200 arbeidsplasser i Aker Solutions står i fare
Aker Solutions-kontrakt på inntil 1,8 milliarder
Akastor blir en verktøykasse for kjøp og salg
Dette skipet skaper nytt hodebry for Aker Solutions
Disse lederskiftene skjer i Aker Solutions
Røkkes Aker Solutions splittes i to

Her kan du lese mer om