Måling: En av fire vil ikke ha mer oljeutvinning

En firedel av de spurte i en ny undersøkelse sier Norge av hensyn til klimaet ikke bør lete etter ny olje og gass på sokkelen. 

KLIMAHENSYN: Ny undersøkelse viser et skift i synet til den norske befolkningen.

Foto: Tore Meek NTB scanpix
Publisert:

Kvinner er mer villige enn menn til å sette klimahensyn foran oljeutvinning, viser undersøkelsen som er utført av Respons Analyse på oppdrag fra Framtiden i våre hender, skriver Dagsavisen.

Hver tredje kvinne – 33 prosent – sier seg enig i utsagnet i at «Norge bør ikke lete etter ny olje og gass på norsk sokkel på grunn av klimahensyn». 16 prosent – eller en seksdel – av de spurte mennene mener det samme. Totalt stiller 24 prosent seg bak utsagnet.

Les også

Nå er produksjonen i gang på Gina Krog

– Vi mener dette viser at noe er på gang i den norske befolkningen. Stadig flere forstår at ny oljeleting hverken er forenlig med klimamålene eller samfunnsøkonomisk fornuftig, sier konstituert leder Christoffer Ringnes Klyve i Framtiden i våre hender.

45 prosent svarer at de er uenige i påstanden og støtter dermed fortsatt leting etter nye olje- og gassforekomster. Det tilsier at hele 31 prosent ikke har noen tydelig mening om spørsmålet.

Regjeringen lyste nylig ut 102 nye leteblokker, de fleste av dem i Barentshavet.

– Nytt leteareal er helt avgjørende for langsiktig aktivitet, verdiskapning og lønnsom sysselsetting i petroleumsnæringen over hele landet, sa olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) da.

Les også

Domstolen stanset første brønn: I mellomtiden kastet Statoil seg rundt og fant olje et annet sted

Les også

Norske ansatte om gigantfusjon i oljeservice: – Ledelsen holder kortene tett til brystet

Les også

Rekordhøye veddemål på oljeprisfall: – Markedet har mistet troen fullstendig