Oljesmellen kan ramme det kommunale tilbudet

Oljekrisen rammer Fosnavåg i Herøy med full styrke. Ordfører Arnulf Goksøyr fra Høyre forteller at det er mange i kommunen som har det tøft nå.

TROR PÅ FREMTIDEN: Til tross for knallharde tider for shippingbransjen tror Herøy-ordfører Arnulf Goksøyr at kommunen vil komme seg gjennom krisen. I bakgrunnen en modell av et skip fra konkurstruede Havila Shipping inne i Fosnavåg konserthus.

Geir Molnes E24
Publisert:,

FOSNAVÅG (E24): – Jeg vet om flere som har mistet jobbene sine og som sitter med investeringer i hus, og de har det tøft nå. Også har vi mange som går på nåler og frykter for hva som skjer videre, sier ordfører Arnulf Goksøyr i Herøy kommune til E24.

E24 møter ordføreren på Fosnavåg konserthus, som ble åpnet med pomp og prakt i 2014. Konserthuset rommer både hotell, havsimulator og en kinosal. Da bygget ble åpnet, pekte fortsatt pilene oppover for øykommunen i Møre og Romsdal, der offshorerederiene ligger tett i tett.

Les også

Havila-sjef om forhandlinger: – Kan føre til konkurs

Nå er situasjonen snudd på hodet, og Herøy med administrasjonssenteret Fosnavåg rammes for fullt av oljekrisen.

Ferske tall fra NAV viser at arbeidsledigheten i kommunen har steget med 70 prosent fra februar i fjor til i år.

3,9 prosent står nå uten jobb i kommunen.

Les også

NAV-ledigheten på 3,3 prosent

Blant rederiene med hovedkontor på Herøy er konkurstruede Havila Shipping, Olympic Shipping, Bourbon Offshore, Rem Offshore og Remøy Shipping. Nå er det knallharde tider for bransjen.

KONSERTHUS: Fosnavåg konserthus sto klart i 2014, da oljeprisene fortsatt var høye. Det shippingrettede næringslivet i lokalsamfunnet har vært en viktige for å få konserthuset på plass.

Geir Molnes E24

Kan føre til kutt

Det er ikke til å legge skjul på at kommunen preges av oljekrisen, og at dette også vil påvirke kommuneøkonomien.

Rådmann Olaus-Jon Kopperstad har sagt til Nærnett at det kommunale tilbudet kan svekkes som følge av lavere skatteinntekter:

— De kommunale tilbudene er jo blant annet finansiert av skatteinntekter. Får vi totalt lavere inntekter, så har vi jo mindre å finansiere de kommunale tjenestene med. Sånn sett kan det gå utover det kommunale tilbudet, sier Kopperstad til Nærnett.

– Er det en fare for et svekket tilbud?

– Ja, i og for seg så er det det. Hvis skatteinntektene går ned dramatisk, får du en viss kompensasjon for det. Men du taper både inntekter og kjøpekraft. Det er grunn til å være skeptisk, og derfor har vi tatt rådmannens og markedets signaler på alvor i det siste budsjettet vårt, sier ordfører Goksøyr til E24.

Les også: Guide: Dette vil du vite om ledighetstallene

Han mener det er vanskelig å si hva som vil skje dersom oljeprisen vil holde seg på et lavt nivå over lengre tid. Fremover skal kommunen legge seg på en nøktern linje, varsler han.

– Vi har sagt at vi ikke skal låne mer penger enn vi betaler i avdrag nå i tiden som kommer. Vi må bare erkjenne at verden er kommet på besøk til oss, og da må vi realitetsorientere oss både i kommunen og det maritime miljøet. Nøkternhet er vel kanskje begrepet nå. Ikke pessimisme, men nøkternhet, sier Goksøyr.

Etter at kommunen de siste årene har gjort betydelige investeringer, mener han også at det er på tide med en pustepause for kommunen – uavhengig av oljekrisen.

Store prosjekter

Før krisen slo inn, har Fosnavåg fått nyte godt av en lang opptur i offshorenæringen. I tillegg til det moderne konserthuset, har det også blitt investert i badelandet Sunnmørsbadet, og det kommunale tilbudet har fått betydelige oppgraderinger.

Les mer om konserthuset: Thon satser på Sunnmøre

Ordfører Goksøyr avviser imidlertid at den maritime kommunen har tatt seg vann over hodet i de gode tidene.

Han viser til at kommunen kun bidro med åtte millioner kroner til konserthuset av totalt 95 millioner, mens resten er kommet fra næringslivet og næringsrettede midler til regional utvikling.

Lånebyrden for badelandet er på rundt 65 millioner, en sum ordføreren forventer å få ned i 40 millioner.

– Med de lave rentene vi har i dag, så er det til å leve med. Så vi har ikke tatt oss vann over hodet, sier Goksøyr.

UTSIKT TIL SJØEN: Fra konserthuset på Fosnavåg er det utsikt til sjø og fjell. Her ligger en fiskebåt inne i havna. Fiskerinæringen har alltid vært viktig for Fosnavåg, og næringen går bra i oljekrisen, med reduserte drivstoffpriser og svekket krone.

Geir Molnes E24

Frykter for lokalsamfunnet

Britt Sporsheim (60) driver butikken Glasmagasinet i Fosnavåg. Hun har foreløpig ikke merket at oljekrisen går utover salget i butikken. Hun tror folk kjøper seg litt kos i tøffe tider. Butikkeieren føler med dem som nå står uten jobb i Fosnavåg.

– Det er mange som har lagt lista veldig høyt med hus, hytte og båt. Det er ikke lett for dem å miste jobben, sier Sporsheim til E24.

Les også

Oljebremsen har blåst bort verdier for over 100 milliarder kroner

Oljekrisen og ringvirkningene som skapes av den, er den store snakkisen i lokalsamfunnet. Sporsheim er glad for at ingen i hennes familie jobber i offshorenæringen nå.

– Jeg frykter litt for oss som lokalsamfunn. Når folk mister jobbene er det tøft, og kommunen mister skatteinntekter.

SALGET GÅR BRA: Daglig leder Britt Sporsheim i Fosnavåg-butikken Glasmagasinet forteller at butikken ikke er preget av nedgangstidene i oljebransjen. Men hun frykter litt for hvordan det vil gå med lokalsamfunnet på lengre sikt.

Geir Molnes E24

Ingen ny situasjon

Til tross for de tøffe tidene ser ordfører Goksøyr optimistisk på fremtiden. Han mener det er et spørsmål om tid før oljeprisen kommer opp på et høyere nivå igjen. Dessuten viser han til at tøffe tider ikke er noe nytt for kommunen.

– Vi i Herøy har vært gjennom mange endringer. På 50-tallet hadde vi et sildeventyr utenfor kysten her til det var tomt for fisk. Da slo man sammen mindre fartøy til større partsrederi og bygget nye båter og reiste lenger ut til fremmede farvann og fisket nye arter langt utenfor komfortsonen.

Les også

Statoil-topp om kostnadsnivået i oljebransjen: – Kunne tatt tak i det

Noen fisket reker, andre jobbet med selfangst, og da fiskebestanden tok seg opp igjen langs kysten, hadde kommunen lykkes med å hente gevinster fra fjerne farvann.

– Vi er vant til tøffe tak. Her har det alltid vært stor risikovilje til å satse på nye ting.

– Hvis man tror at kystfolket lar seg knekke av en oljesving så skal man tro om igjen, sier Goksøyr.

Les også

Krise-jobbmarked for ingeniører: Ledigheten har steget 58 prosent på ett år

Les også

Kleven-sjef: Tror mange selskaper vil gå konkurs

Les også

– Kan føre til konkurs