Strømprisen faller, men: – Jeg hadde ikke sprettet champisen

Sterk vind gjør at strømprisen faller hele ni øre til 33 øre kilowattimen lørdag, men ekspertene tror ikke det vil vare. Mandag er prisen trolig tilbake over 40 øre.

BILLIGERE STRØM: Mye vind og varmt vær som senker forbruket gjør at strømprisen faller med ni øre kilowattimen i helgen. Men magasinene mangler fortsatt vann, så trolig hopper strømprisen opp igjen når mandagen kommer. Dette er Tellenes vindkraftverk i Rogaland, som eies av fondet Blackrock.

Foto: Zephyr
Publisert:,

I helgen kan du sette på vaskemaskiner og tørketromler uten større bekymringer for regningen.

Strømprisen faller nemlig betydelig i helgen, til under 33 øre kilowattimen lørdag, sammenlignet med 42 øre kilowattimen fredag.

Årsaken ligger i mye vind, noe som gir fart på de nordiske vindturbinene, sammen med varmere vær som bidrar til å senke strømforbruket.

Men ekspertene tror ikke helgens relativt lave strømpris kommer til å vedvare.

– Jeg hadde ikke sprettet champisen av den grunn, sier kraftanalytiker John Brottemsmo i Kinect Energy til E24.

Han venter nemlig at prisen hopper opp igjen på mandag, til et nivå som tilsvarer rundt 42 øre per kilowattime.

Mye vind og nedbør

Prisfallet i helgen kommer etter at strømprisene har ligget på godt over 40 øre kilowattimen en tid, og i perioder også over 50 øre. En tørr sommer har gitt lav magasinfylling, og prisene på CO₂-kvoter, kull og gass har steget i Europa.

I helgen er det været som senker prisene, ifølge ekspertene.

– Det har vært bra med både vind og nedbør, og det påvirker strømprisene. Det er også høye tilsig for tiden, vesentlig over normalen, sier kraftanalytiker Olav Johan Botnen i Wattsight til E24.

Les også

Regnet fyller magasinene: Strømprisen stuper videre

Han tror kraftig nedbør denne uken vil gi en ganske solid økning i magasinfyllingen, etter at forrige uke bare økte magasinene med 0,4 prosentpoeng til 76,8 prosent, ifølge NVE.

– Det er også veldig mildt, og fyringsbehovet er bortimot borte. Vi kommer over en temperaturgrense der Ola Nordmann slipper å fyre. Det er en medvirkende årsak, fordi en del av det normale forbruket på denne årstiden forsvinner, sier Botnen.

Men de lave prisene avhenger av værsituasjonen, forbruket og de høye prisene i landene rundt oss, og vil ikke vedvare, tror han.

– Vi tror vi er tilbake på 44 euro per megawattime (ca. 42 øre kilowattimen journ.anm.) på mandag, sier Botnen.

– Kan rette seg

Ifølge Brottemsmo i Kinect Energy må regnrekordene fortsette de neste ukene for at kraftprisen skal synke noe særlig utover vinteren.

– Hvor lenge må regnværet fortsette?

– Jeg blir deprimert av hele spørsmålet. Nei, vi har sett at en retur til normal reservoarfylling kan skje veldig fort. Magasinene ligger 15,5 terawattimer under normalen i Norge og Sverige til sammen, og det kan rette seg opp på fem-seks uker, sier han.

Men værmeldingene tilsier ikke at regnværet fortsetter, og en ny tørr periode vil kunne sende prisene høyere i stedet, påpeker Brottemsmo.

– Ser du på kraft for leveranse i november så har den handlet så høyt som 59 euro per megawattime (56 øre per kilowattime, journ.anm.) i begynnelsen av september, og så har det falt siden den gang, sier han.

– Prisen har falt i takt med mengden regn vi har fått. Nå ligger den rundt 45 euro per megawattime, og dette vil avhenge av værutsiktene til enhver tid, sier han.

(saken fortsetter under figuren)

Spår høyere priser

Det er ikke utsikt til billige kraftpriser i vinter, ifølge Olav Johan Botnen i Wattsight.

– Strømprisene vil nok heller gå opp enn ned, for alle landene rundt oss har høyere priser enn oss, sier han.

Les også

Høyeste strømpriser på syv år i andre kvartal

– Ressurssituasjonen er ikke sterk, magasinene ligger fortsatt 5 terawattimer under normalen. Vi har ikke store eksportvolumer som skal ut, og da slår de importerte prisene inn i en del timer, legger han til.

– Hva skal til?

– Da må vi få en voldsom nedgang i produkter som CO₂, kull og gass. Selv om de har falt de siste dagene, er de fortsatt på et høyt nivå. Det er disse faktorene som er sterkeste driver for kraftprisene i Europa, sier han.

Kraftanalytiker Olav Johan Botnen i Wattsight.

Foto: Markedskraft

Han sier det skal mye regn til for at magasinfyllingen kan hjelpe norske forbrukere med lavere priser. Nedbørsvarselet de neste 15 dagene er så vidt over det normale.

– Vi trenger overskudd og kraftig eksport av kraft med fulle linjer til utlandet før prisene vil komme noe særlig ned. Da må vi nok ha tre uker med rekordnedbør før vi går over til snø, og det er ikke særlig sannsynlig, sier Botnen.

Børsnedtur påvirket prisene

Børsnedturen i USA og internasjonalt denne uken påvirket også kraftmarkedene, ifølge analytikerne.

– Kraftprisene i landene rundt oss har falt tre-fire euro den siste uken. Dette er knyttet til børsfallet, siden kull-, gass- og CO₂-priser har falt vesentlig og omtrent sammen med aksjekurser, sier Botnen.

– Vi fikk en nedtur i markedet i går, nå er det noe oppover igjen, sier Brottemsmo.

Her kan du lese mer om