Statkraft bygger vindkraftprosjekt til 11 milliarder

Et nytt joint venture-selskap, med Statkraft som majoritetseier, investerer 11 milliarder i vindkraft nok til å forsyne 170.000 norske husholdninger.

EUROPAS STØRSTE: Seks vindkraftparker i Midt-Norge skal bygges i det som blir Europas største landbaserte vindkraftprosjekt.

Statkraft
Publisert:,

– Dette er en viktig dag for Statkraft og for Norge. Sammen med våre partnere har vi investert i det største prosjektet innen fornybar energi i Norge på mange år. Med dette prosjektet blir Statkraft en av de ledende aktørene innen vindkraft på land, sier Christian Rynning-Tønnesen, konsernsjef i Statkraft.

Konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen i Statkraft.

Stian Lysberg Solum NTB scanpix

Kan forsyne 170.000 husholdninger

Statkraft, Trønderenergi og Nordic Wind Power investerer om lag 11 milliarder kroner i seks vindparker, ifølge en melding fra Statkraft.

Vindparkene har med 1.000 megawatt større vindkraftkapasitet enn den samlede norske vindparken i dag.

Byggestart av vindparkene er allerede i andre kvartal i år, og vil etter planen stå ferdig i 2020, og gi en årlig kraftproduksjon på 3,4 TWh.

Det tilsvarer strømforbruket til 170.000 norske husholdninger.

Mæland: – Viktig for satsingen på fornybar energi

Vindkraftparken, som blir Europas største landbaserte prosjekt, bygges på Fosenhalvøya, Hitra og i Snillfjord i Midt-Norge.

Les også

Statkraft stanser vannkraftprosjekt i Tyrkia - taper milliarder

I forbindelse med prosjektet skal 241 kilometer vei skal bygges.

– GOD NYHET: Næringsminister Monica Mæland.

Gorm Kallestad NTB scanpix

– Det er en veldig god nyhet at det likevel blir vindkraftutbygging i Trøndelag. Dette er et av de absolutt største industriprosjektene i Fastlands-Norge, og vil være viktig for den videre satsingen på fornybar energi her til lands, sier næringsminister Monica Mæland om nyheten.

– Regjeringen har vært tydelig på at vi prioriterer fornybar kraft i Norge. Det blir viktig nå som vi skal gjennom et grønt skifte i næringslivet og kutte i klimagassutslippene. Derfor synes jeg det er flott at det blir vindkraftutbygging i Midt-Norge, sier Mæland.

Credit Suisse Energy på eiersiden

Eieren er joint venture-selskapet Fosen Vind. Statkrafts eierandel er 52,1 prosent av selskapet, Nordic Wind Power (europeisk investorkonsortium etablert av Credit Suisse Energy Infrastructure Partners) har kjøpt de resterende 40 prosentene av Agder Energi, Trønderenergi og Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk (NTE).

Les også

Statkraft trekker seg ut av milliardprosjekt i Nepal

– Nordic Wind Power DA er svært tilfreds med å investere i Fosen Vind DA sammen med to sterke, lokale partnere og med å bidra til utbyggingen av fornybar kraft i Norge, sier Dominik Bollier, Managing Partner i Credit Suisse Energy Infrastructure Partners.

– Konsortiet bidrar inn i prosjektet med både bransjekompetanse og kapital, og vil være en solid og langsiktig partner i prosjektet.

(Saken fortsetter under bildene.)

  1. Visualisering av vindpark på Geitfjellet, sett fra Krokstadrøra.

    Statkraft
  2. Geitfjellet vindpark vil legges på et fjellplatå, sør for Krokstadrøra.

– Spennende nytt kapittel

Ståle Gjersvold, konsernsjef i Trønderenergi, som eier 7,9 prosent av selskapet, er positiv til vindskraftsatsingen.

Les også:


Slik skaper Skottland verdens største turbinpark på havbunnen

– Fosen Vind representerer et spennende nytt kapittel innen fornybar energi i Norge. I en viktig omstillingstid gir Trønderenergi og våre partnere verdiskaping og arbeidsplasser til hele Trøndelag.

Les også

Dette blir verdens største solenergipark

Les også

Får kritikk etter vindkraft-vraking: – Svært uheldig signal etter Paris

Les også

Bellona: – Regjeringen struper Statkraft

Les også

Ga Statkraft 5 mrd. mindre – avviser ansvar for vindkraft-vrakingen

Her kan du lese mer om