Rystad venter hopp til 550 letebrønner i 2019: – Mange av dem kan være den neste elefanten

Oljeselskapene boret 475 offshore letebrønner globalt i fjor. Tallet vil stige til 550 i 2019, anslår Rystad Energy, som tror flere kan avdekke storfunn.

OLJEHOPP: Rystad venter at letingen etter olje vil trappes opp i 2019. Illustrasjonsfoto.

Foto: Darrin Zammit Lupi Reuters
Publisert:,

Da oljeprisen falt strupet også oljeselskapene investeringene, men det ligger nå an til en kraftig opptrapping av leteaktiviteten globalt, mener analyseselskapet Rystad Energy

Etter flere år med fallende antall letebrønner ventes nemlig et oppsving i 2019, ifølge et notat.

Der skriver Rystad at oljeselskapene trapper opp aktiviteten på grunn av bedre markedsforhold og fordi kostnadskutt har det gjort det billigere å bore brønner enn tidligere.

Økningen er spesielt drevet av stigende investeringer i Sør-Amerika og Afrika, påpeker analysehuset.

E24 (+): De ti mest spennende leteprosjektene på norsk sokkel i 2019

Analytiker Rohit Patel sier at «fornyet optimisme i leteaktiviteter er ventet i 2019», både på land og offshore, i store deler av verden.

I fjor var tallet på offshore letebrønner globalt 475, opp fra 460 i 2017. Prognosen for i år et hopp til over 550 letebrønner.

– Mange av dem kan være den neste elefanten – et funn på en milliard fat eller mer, sier Patel, som sikter til en betegnelse på de største oljefunnene.

Les også

Aker BP gjør oljefunn i Nordsjøen

Ser sjanse for storfunn i Afrika, Asia og Norge

Rystad har også listet opp det de mener er letebrønnene med de beste mulighetene for å avdekke nye storfunn.

Blant disse er det italienske oljeselskapet Eni sin brønn kalt Kekra-1 i Pakistan. Det er den første brønnen på ultradypt vann i landet på ti år, skriver Rystad, som peker på et potensial på 1,5 milliarder fat.

Utenfor kysten av Ghana er brønnen med navnet Central Tano-1 vurdert å ha et potensial på inntil 2,3 milliarder fat olje, ifølge analysehuset, som også peker på brønnen Mailu-1 utenfor Papua New Guinea og leting utenfor Marokko.

Også i Barentshavet kan det være muligheter for store funn. Der trekkes Lundins brønn Setter-Pointer frem, i tillegg til Equinors Gjøkåsen lenger øst med muligheter for 764 millioner fat oljeekvivalenter.

Les også

Østerrikske OMV seiler opp som den neste utbyggeren i Barentshavet

Førstnevnte prospekt, som kan åpne opp et nytt område hvis letingen lykkes, har et brutto ikke-risikojustert ressursestimat på 312 millioner fat oljeekvivalenter.

I forrige uke ble det meldt at den første av to brønner som skal bores på Gjøkåsen i år var tørr. I samme lisens skal nå Gjøkåsen Deep bores.

Les også: Nordsjøen er tilbake: Venter boreboom i Norge

Borer etter milliardfunn

På britisk sokkel nevner Rystad Hurricane Energys boring av en dypvannsbrønn vest for Shetland, der forhåndsestimatene er på 935 millioner fat oljeekvivalenter med en funnsannsynlighet på 77 prosent.

Utenfor kysten av Irland ligger prospektet Dunquin South, hvor det estimeres at det kan skjule seg inntil 1,4 milliarder fat olje, skriver analyseselskapet.

Det franske oljeselskapet Total har også flere leteprosjekter på trappene. I Mexicogolfen skal prospektet Etzil bores, med muligheter for å finne 2,7 milliarder fat oljeekvivalenter.

I dypvannsbrønnen Nasua-1 utenfor kysten av Fransk Guyana skal total investere 114 millioner dollar. Her er estimatene på inntil 1 milliard fat oljeekvivalenter.

Les også

Amerikanske sanksjoner mot Venezuela kan være godt nytt for Iran

Les også

Spekulantene øker veddemålene på høyere oljepris

Les også

Frykter for tilliten til Petroleumstilsynet: Ap ønsker uavhengige tilsyn