Nye 76 tas ut til eventuell oljestreik

Fagforeningslederen melder om et fortsatt godt samarbeidsklima.

STREIKE-RAMMES? Blir det streik i sokkeloppgjøret, kan Gjøa-feltet bli rammet.

STREIKE-RAMMES? Blir det streik i sokkeloppgjøret, kan Gjøa-feltet bli rammet.

Jan Inge Haga
Publisert:,

Fagforeningen Lederne ønsker å ta ut samtlige 76 medlemmer i selskapet GDF SUEZ E&P Norge til en eventuell streik.

De 76 medlemmene arbeider på plattformen Gjøa. I tillegg til å produsere Gjøa-feltet produserer de ansatte i GDF SUEZ E&P Norge også Vegafeltet der Statoil er operatør.

Godt samarbeidsklima

Forbundsleder Jan Olav Brekke.

Ingrid Harboe

På spørsmål fra E24 om hvordan samarbeidsklimaet er med interesseorganisasjonen Norsk olje og gass, beskriver forbundsleder Jan Olav Brekke samarbeidet som om godt.

- Problemet med forhandlingene er at pensjonen for sliterne ikke blir grepet fatt i, sier Brekke.

Han sier videre til E24 at de vil varsle på vanlige måte dersom konflikten vil forsterkes.

I konflikt med flere

Annonsørinnhold

Norsk olje og gass er i konflikt også med fagforeningen Safe, som annonserte et streikeuttak på 154 personer før helgen.

De 154 Safe nå melder om uttak for er ansatt i Exxon Mobile. Fagforeningen har knappe 1.000 medlemmer i avtalen det er konflikt om.

Meklingen er nå berammet til 16. juni, med tingrettsdommer i Oslo tingrett Wenche Elizabeth Arntzen, kjent fra 22. juli-rettssaken - er oppnevnt som mekler.

Les også

- Stadig nye streiketrusler er ødeleggende for alle parter

Dette krangler de om

Lederne brøt sokkelforhandlingene den 9. mai.

- Hovedgrunnen er at flere oljeselskaper etablerer pensjonsalder på 67 år, der normen i dag er 65 års pensjonsalder, sier forbundet i en pressemelding mandag ettermiddag.

- Pensjon, som det ble streiket på i 2012, er også svært viktig for yngre arbeidstakere som vil få sin fremtidige pensjon forringet. Ledernes forbundsleder Jan Olav Brekke sa i en kommentar etter bruddet at pensjonskampen prioriteres høyt på vegne av medlemmene.

- En slik økning av pensjonsalderen er vi redd kan smitte over til andre selskaper, og vi er misfornøyde med at pensjonen for sliterne blir ytterligere forringet. Flere av selskapene på sokkelen er i ferd med å heve pensjonsalderen, noe som er svært overraskende og helt umulig for oss å akseptere, sier Brekke.

Les også

Dette er verdens 11 største oljeselskaper

Målrettet mot ExxonMobil

- For Lederne er det viktig å ivareta de arbeidstakerne som av helsemessige årsaker ikke klarer å stå til pensjonsalderen. Derfor er det etter vår mening nødvendig med en fleksibel pensjonsalder.

Også fagforeningen Safe har gått i konflikt som følge av pensjon. De legger mye av skylden for bruddet på oljeselskapet ExxonMobil, fordi det nekter å innfri kravet om pensjonsordning for 31 ansatte. Det er derfor de har gjort uttak hos akkurat det selskapet.

Fagforeningen mener avtalefestet pensjon har vært obligatorisk for tusenvis av oljearbeidere i mange år.

Les også

Exxon-tall overstiger forventningene

Annonsørinnhold