Obama vraker Keystone-oljerørledningen

USAs president Barack Obama har besluttet å vrake det omstridte Keystone-prosjektet – en planlagt oljerørledning fra Canada til USA.

SIER NEI: President Barack Obama vender tommelen ned for Keystone-rørledningen.

Mandel Ngan
Publisert:,

Obama annonserer dette fredag kveld norsk tid.

Presidenten avviser at rørledningen ville stimulert økonomien, selv om den heller ikke ville medført noen krise for klimaet. Han påpeker imidlertid at den amerikanske økonomien vokser også uten rørledningen, ifølge Dow Jones Newswires.

Keystone XL er en oljerørledning som skulle ha koblet sammen eksisterende oljerørnettverk i Canada og USA, med kapasitet til å frakte mer enn 800.000 fat tungolje hver dag, fra oljesandfeltene i Alberta i Canada til raffinerier i Illinois, og til slutt fram til kysten ved Mexicogolfen.

Det canadiske selskapet TransCanada Corporation ønsket å bygge rørledningen, og søkte første gang om nødvendig tillatelse til å krysse grensen i 2008. Men miljøaktivister protesterte og satte Keystone XL i sammenheng med kampen mot klimaendringer. Dermed ble motstanden mot Keystone også en lakmustest for miljøbevegelsen som ønsket å hindre utskiping av olje fra canadiske oljesandprosjekter.

Republikanerne i USA, som har flertall i Senatet og Representantenes hus, mener rørledningen kunne ha bidratt til å skape hardt tiltrengte arbeidsplasser i USA. Obama varslet imidlertid tidlig at han kom til å legge ned veto i saken. Prosjektet har vært avhengig av hans godkjenning fordi det krysser en internasjonal grense.

Les også

Obama legger ned veto mot rørledning

Les også

Kongressen godkjenner omstridt oljerørledning

Les også

Senatet ga grønt lys til omstridt oljerørledning