Høyre raser mot SV i vindkraftstrid

Høyre går hardt ut mot SVs kritikk av forslag til vindkraftutbygging.

NVEs forslag til rammeplan for landbasert vindkraft møter blandede reaksjoner.

Foto: Hanna Franzén/tt TT Nyhetsbyrån
Publisert:

Stefan Heggelund (H) raser mot SV etter vindkraftutspill. Foto: Trond Solberg, VG

Mandag presenterte Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) et forslag til rammeplan for vindkraft på land i Norge. Utbyggingen av vindmølleparker er imidlertid svært kontroversiell.

– Nå har vi fått det beste kunnskapsgrunnlaget vi kan ha for å ta avgjørelser. Da er det ganske hårreisende at SV, allerede før denne rapporten, gikk ut og sa at de vil ha full stans og nedbygging av vindkraft i Norge, sier klimapolitisk talsmann i Høyre, Stefan Heggelund, i en kommentar.

– Det er dårlig politikk for distriktene, dårlig politikk for verdiskapningen i hele landet og det er veldig dårlig politikk for klimaet, legger han til.

SVs Lars Haltbrekken er redd vindkraftutbyggingen vil ødelegge verdifull natur.

Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix

SV er skeptisk og frykter ødeleggelse av verdifull natur: – Flere av områdene som NVE vil åpne for vindkraft i er sårbare, og utbygging kan flere steder komme i konflikt med samiske interesser. Det kan ikke vi akseptere, kommenterer SVs miljø- og energipolitiske talsmann Lars Haltbrekken.

Han krever nå at behandlingen av nye vindkraftutbygginger må stanses til den nasjonale vindkraftplanen er ferdigbehandlet.

– Tar vi ikke pause risikerer vi å ødelegge verdifull natur. Det er allerede gitt mange konsesjoner som gir stor ødeleggelse av viktige naturområder, sier Haltbrekken.

Blandede reaksjoner

Marius Holm i miljøorganisasjonen Zero er mer positiv til vindkraft enn Naturvernforbundet.

Foto: Mariam Butt NTB scanpix

Mens Turistforeningen og Naturvernforbundet er svært bekymret for vindkraftutbyggingen, er miljøorganisasjonen Zero mer positiv.

– Fossil energi er den største trusselen mot natur og naturmangfold i Norge og resten av verden. Vi har et prekært problem. Da må vi se etter løsninger som kan levere nå, sier Zero-leder Marius Holm i en kommentar.

– Vindkraft på land og solenergi er de to løsningene som hittil har bidratt mest til å stoppe fossil energi globalt, tilføyer han.

Høyre mener vindmølle-debatten tyder på at folk ønsker at det skal bygges ut mer fornybar energi, men at de fleste ikke ønsker vindmøller i nærheten av der de bor.

– Det er forståelig. Som politikere må vi balansere disse ulike hensynene, sier Heggelund.

Les også

Turistforeningen mener vindkraft-rammer truer verdifull natur

Les også

Ønsker fortgang innen havvind i Norge: – En gigamulighet

Les også

Sikter mot kraftinvesteringer i milliardklassen i Finnmark