Oljeprisen over 68 dollar fatet

Oljeprisen klatrer videre mot 70-tallet etter opptøyer i Iran og svak oljelagerbygging i USA. 

POLITISK URO: Folket tar til gatene i flere byer i Opecs tredje største oljeprodusent, Iran, for å demonstrere mot regjeringen og prestestyret.

Foto: Raheb Homavandi Reuters
Publisert:

For første gang på fire år åpnet råvarehandelen med nordsjøolje og amerikansk lettolje over 60 dollar fatet ved nyttår.

Opptøyene i Opecs tredje største oljeprodusent, Iran, skaper uro i markedet for at deler av produksjonen kan bortfalle.

Onsdag steg prisen for nordsjøolje (brent spot) med 1,43 dollar til 67,91 dollar fatet, og prisveksten fortsatte over natten. Torsdag passerte prisen for nordsjøolje 68,15 dollar fatet for første gang siden 13. mai i 2015.

Den amerikanske lettoljen (WTI spot) har den siste uken klart å holde prisnivået over 60 dollar fatet for første gang på halvannet år, og koster nå 62,12 dollar fatet.

Priser inn risiko for lavere oljeproduksjon

Iran produserer 3,8 millioner fat råolje daglig, hvorav 2,2-2,3 millioner fat eksporteres, ifølge Sky News. Produksjonen har økt kraftig etter USA lettet tolvårige sanksjoner mot den iranske oljenæringen i tråd med atomavtalen sommeren 2015.

Foreløpig er det ingen tegn på at oljeproduksjonen er berørt av demonstrasjonene mot regjeringen og prestestyret i Iran. Et titalls personer er blitt drept og hundretalls arrestert i sammenstøt med politi i hovedstaden Teheran de siste dagene.

Les også

Ekspertene: Slik vil oljeprisen gå i 2018

Tross myndighetenes harde hånd med demonstrantene, har protestaksjonene blitt spredt til flere iranske byer.

Analytiker Carsten Fritsch i tyske Commerzbank sier til Reuters at det kan komme en korreksjon om ikke Iran-opptøyene faktisk begynner å påvirke oljeproduksjonen. Hittil er det ingen indikasjoner på at det kan skje med det første.

STERK START PÅ 2018: Grafen viser prisutviklingen til nordsjøolje (brent spot) siden nyttår.

Foto: Infront/E24

Libya, Opec og lagertrekk i USA

Foruten uroen i Iran, er det flere hendelser i nyhetsbildet som skaper høyere prisforventninger til olje.

I romjulen saboterte angivelig IS-styrker en oljerørledning i Libya til den viktige Es Sider-terminalen, hvilket minsket produksjonen på 90.000 fat daglig.

Ytterligere produksjonskutt fra oljeproduserende land i Opec i 2018 gir også høyere prisforventninger.

Imidlertid er det største usikkerhetsmomentet i 2018 hvor mye skiferolje USA vil produsere, nå som prisen har klatret til mer lønnsomme nivåer for amerikanske oljeprodusenter.

Oljeprisen raste fra 115 dollar fatet sommeren 2014, blant annet på grunn av kraftig økning i skiferoljeproduksjonen i Nord-Amerika. Oppgangen har flatet ut siden inngangen til 2016, ifølge Det amerikanske energidepartementet.

Onsdag viste tall fra Det amerikanske petroleumsinstituttet at amerikanske råoljelagre falt med i underkant av 5 millioner fat, hvilket drøyt var i tråd med konsensusforventningene i markedet.

Sjefanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB påpekte overfor E24 tidligere denne uken at faktorer som gode makrotall fra Kina og en svekkelse av dollaren også bidrar til å løfte oljeprisen.

Øvrige kilder: CNBC, Bloomberg.

Les også

Slik har året vært for oljeprisen

Les også

– Har ikke sett noe som dette siden 40-tallet

Les også

Venter 16 milliarder i skatteinntekter: Slik blir Fenja-feltet

Her kan du lese mer om