Irland blir første land som dropper investeringer i olje og gass

En ny lov betyr at aksjer i kull, olje og gass skal bli solgt så raskt som mulig. Norges Bank får svar på om de også kan droppe olje- og gass i høst.


<p>UT: Det har nå blitt vedtatt at Irlands nasjonale fond skal selge seg ut av selskaper som driver med fossilt brensel.</p>

UT: Det har nå blitt vedtatt at Irlands nasjonale fond skal selge seg ut av selskaper som driver med fossilt brensel.

En ny lov har blitt vedtatt i Irland, og dermed blir de det første landet i verden som skal selge seg ut av investeringer i selskaper som driver med fossilt brensel, ifølge The Guardian.

Loven stiller også krav til indirekte investeringer i selskaper som driver innen denne kategorien.

Irlands nasjonale investeringsfond, Ireland Strategic Investment Fund, er på 8,9 milliarder euro, over 84 milliarder norske kroner.

150 selskaper

Det irske investeringsfondet hadde i juni i fjor registrerte investeringer i fossilt brensel-industrien verdt 310 millioner euro, fordelt på 150 selskaper, ifølge Reuters. Nedsalget skal skje i løpet av fem år.

Til sammenligning er det norske Oljefondets markedsverdi torsdag kveld på over 8362 milliarder kroner.

Oljefondet, som er verdens største nasjonale investeringsfond, har delvis gått bort fra investeringer i fossilt brensel, blant annet etter Stortingets vedtak om å selge kullselskaper.

Norges Bank vil selge seg ut

I november ba Norges Bank regjeringen om lov til å selge Oljefondets olje- og gassaksjer. Banken understreket at det ikke er klimahensyn som ligger bak, men rent finansielle årsaker

 <p>OMFATTENDE: Da Norges Bank ba om å få selge seg ut av olje- og gass svarte finansminister Siv Jensen at problemstillingen er omfattende og har mange sider.</p>

OMFATTENDE: Da Norges Bank ba om å få selge seg ut av olje- og gass svarte finansminister Siv Jensen at problemstillingen er omfattende og har mange sider.

For Banken argumenterer med at et slikt tiltak vil redusere den eksponeringen statens formue har for endringer i olje- og gassprisene. Olje- og gassaksjene utgjorde i november 287 milliarder kroner, eller rundt 5,5 prosent av fondets aksjeinvesteringer.

Det er ventet at regjeringen skal legge frem sin konklusjon i saken i høst.

Oljefondet har solgt seg ut av 216 selskaper siden 2012, etter å ha vurdert risikoen knyttet til styringen av selskapene, miljø og sosiale forhold. Direktør Yngve Slyngstad i NBIM sa tidligere i år at fondet trolig har kvittet seg med de fleste «verstingene», og at det kan bli færre slike risikobaserte nedsalg fremover. Det ble bare gjort seks nedsalg i 2017.

Nedsalgene fra 2012 til 2017 inkluderer selskaper som produserer palmeolje på måter som bidrar til avskoging, selskaper med høye CO₂-utslipp og selskaper med høy risiko for vannforurensning.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå