Kina bygger solkraftverk formet som pandabjørner

Ja, du leste riktig. I Datong i Kina er arbeidet med å sette opp solceller etter formen til en panda i full gang.


<p><b>KREATIVT:</b> Dette er en grafisk fremstilling av hvordan Panda-stasjonen vil se ut. Designet er ment for å hedre nasjonalhelligdommen i Kina, som også blir sett på som et viktig symbol for naturvernere.</p>

KREATIVT: Dette er en grafisk fremstilling av hvordan Panda-stasjonen vil se ut. Designet er ment for å hedre nasjonalhelligdommen i Kina, som også blir sett på som et viktig symbol for naturvernere.

I Shanxi-provinsen nord i Kina har selskapet Panda Green Energy Group satt opp et solkraftverk etter formen til to pandabjørner.

Prosjektet har blant annet som mål å få flere unge mennesker til å engasjere seg i bærekraftig utvikling.

– At anlegget designes etter formen av en panda kan inspirere unge mennesker og få dem til å interessere seg for bruk av solenergi, sa Panda Green Energys administrerende direktør, Li Yuan, i fjor.

Prosjektet er støttet av FNs Utviklingsprogram (UNDP), som blant annet jobber strategisk med bærekraftig utvikling i 170 land.

 <p><b>KAN BYGGE FLERE:</b> Slik kan det se ut hvis selskapet velger å bygge lignende solkraftverk på flere landeområder. Bildet viser en grafisk fremstilling av hvordan det kunne ha sett ut på Fiji.</p>

KAN BYGGE FLERE: Slik kan det se ut hvis selskapet velger å bygge lignende solkraftverk på flere landeområder. Bildet viser en grafisk fremstilling av hvordan det kunne ha sett ut på Fiji.

3,2 milliarder kilowattimer

Prosjektet startet opp i september i fjor, da Panda Green Energy utviklet strategien for det nye solkraftverket sammen med UNDP.

Panda Green er en ledende leverandør av solenergi i Kina, med hovedkontor i Hongkong. De jobber med energiprosjekter over hele landet, samt seks oversjøiske prosjekter i Storbritannia.

Nylig ble kraftverket koblet på et rutenett nord i Kina for levering av strøm.

Denne første panda-stasjonen i Datong er trolig ikke den første. Ifølge selskapet selv skal de nå i gang med byggingen av enda en panda-stasjon i Kina.

Panda Green har også oppgitt at de ønsker å skape en design som kan leveres globalt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

 <p><b>VIL SATSE:</b> Det kan se noe tegneserieaktig ut, men denne fremstillingen viser hvordan Panda Green ønsker å utvide sine design av solkraftverk globalt. E24 fikk tilsendt fremstillingen av selskapet selv.</p>

VIL SATSE: Det kan se noe tegneserieaktig ut, men denne fremstillingen viser hvordan Panda Green ønsker å utvide sine design av solkraftverk globalt. E24 fikk tilsendt fremstillingen av selskapet selv.

Solkraftverket i Datong vil ifølge selskapet kunne levere 3,2 milliarder kilowattimer i 25 år.

Dette vil videre hindre forbruket av om lag 1 million tonn kull, eller kunne redusere karbondioksidutslipp med 2,74 millioner tonn, peker selskapet på.

Solcellene er bygget opp av henholdsvis svarte monokrystallinske silisium solceller, og den gråhvite delen består av tynnfilm solceller. Sett ovenfra vil sammensetningen av de to typene paneler gi formen til en pandabjørn.

 <p><b>UNDER UTFORMING:</b> Dette satellittbildet fra Google Earth fikk E24 tilsendt av Panda Green. Her under utviklingen av solkraftverket, hvor man så vidt kan se konturene av den store pandaen. Bildet ble tatt for en måned siden, før solkraftverket var i drift.</p>

UNDER UTFORMING: Dette satellittbildet fra Google Earth fikk E24 tilsendt av Panda Green. Her under utviklingen av solkraftverket, hvor man så vidt kan se konturene av den store pandaen. Bildet ble tatt for en måned siden, før solkraftverket var i drift.

Vil vekk fra kull

I januar la Kinas energimyndigheter frem store planer. Innen 2020 skal landet pumpe inn massive på 3.000 milliarder kroner i fornybar energi. Det skal ifølge de kinesiske myndighetene vri energiforbruket vekk fra forurensende kullindustri.

Ved å investere i vannkraft, solkraft og vindkraft, vil fornybarandelen av landets energiforbruk øke til 15 prosent frem til 2020, skrev Reuters i januar.

Kina er allerede verdensledende i utbyggingen av vindkraft og solkraft, og med disse planene vil landet fortsette å dominere utbyggingen av fornybar energi globalt.

Kinas nasjonale utviklings- og reformkommisjon la i forrige måned frem sin femårsplan, og sa der at det skulle brukes 1.230 milliarder kroner på solenergi, 861 milliarder kroner på vindkraft og 615 milliarder kroner på vannkraft de neste fem årene, ifølge Reuters.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå