Klimaekspert: Dette er mareritt-scenarioet i Arktis

Klimaforsker øste kaldt vann over deltakere på topplederkonferanse om Arktis.

KLIMAFORSKER: Jason E. Box representerte på en måte pessimistene på The Economists Arctic Summit i Oslo torsdag.
KLIMAFORSKER: Jason E. Box representerte på en måte pessimistene på The Economists Arctic Summit i Oslo torsdag.

– Store utslipp av metangass fra bakken er mareritt-scenarioet. Det er da vi mister kontroll, sier klimaforsker Jason E. Box til E24.

Torsdag presenterte han klimautsyn for nordområdene på The Economist Arctic Summit på Hotell Bristol i Oslo, der flere norske toppledere var til stede. Fra Norges Rederiforbund deltok for eksempel adm. direktør Sturla Henriksen, mens Fred. Olsen representere både rederier og sine aktiviteter i olje- og gassnæringen.

Fra Box fikk de høre om hvordan isen trekker seg tilbake som følge av at den globale oppvarmingen er større jo lenger nord du reiser.

Den amerikanske klimaforskeren som nå bor i Danmark sier han de siste årene er overrasket over hurtigheten i endringene i nordområdene.

– Etter min mening ser situasjonen verre ut nå enn for noen år siden. Vi ser raskere klimaendringer, sier Box. 

Antall branner doblet

Oppvarmingen av arktisk de siste tiårene har ført til at isen krymper både på land og i havet. Men det skjer andre endringer også.

– I fjor hadde vi det største antall skog- og gressbranner i nordområdene som noen gang er registrert. Antall branner er doblet de siste 15 årene, fortalte Box forsamlingen.

<p><b>METAN?</b> Bildet av dette krateret i Russland ble trykket i mange media i november. Selv om ikke alle er helt enige, synes den mest naturlige årsaken å være utslipp av metangass.<br/></p>

METAN? Bildet av dette krateret i Russland ble trykket i mange media i november. Selv om ikke alle er helt enige, synes den mest naturlige årsaken å være utslipp av metangass.

At antall branner øker med mindre is og snø i naturen er kanskje ikke så rart. Men det skjer andre ting som forskerne ikke har forutsett, og som de ikke fullt ut kan forklare, påpekte Box og viste frem et bilde av et krater fra Sibir. Det er antatt at krateret kan skyldes at metangass har sluppet ut av bakken når permafrosten har tint. 

– Dette er ting som overrasker oss og som vi ikke kan forklare, sa Box.

Dagens klimamodeller inkluderer ikke utslipp av metangass som følge av global oppvarming, påpeker Box. Og det gir større rom for usikkerhet.

Ikke minst fordi Box og hans kolleger samler data som indikerer at det skjer store utslipp av metan fra havbunnen også.

Mørk snø

En annen faktor som ikke fanges opp av dagens klimamodeller og som Box er opptatt av, er utslipp av sot. Den legger seg på snø og is, og gjør den mørkere. Jo mørkere snø, jo mer solenergi fanges opp. Noe som resulterer i mer snøsmelting. 

Jason Box driver nå et eget forskningsprosjekt kalt Dark Snow. Det forsøker han å finansiere ved hjelp av folkefinansiering.

Klimaforskeren mener å se en tydelig trend mot at snø og is blir dekket med sot og blir mørkere. Selv har han observert og dokumentert det med foto fra Grønland på prosjektets hjemmeside.

Mørkere snø kan ha flere årsaker. Den åpenbare er sot fra det større antall skog- og gressbranner. Men også menneskelig aktivitet kan spille en rolle. Utslipp fra skip og oljeplattformer kan legge seg som en sothinne på isen. Men hvor mye?

– Det vet vi ikke. Det er det vi ønsker å finne ut av. Men inntil vi vet det, må vi trå varsomt, sier Box.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå