Kværner feiret «Ægir» med dåp

To år etter at kontrakten ble sikret er det første av fire plattformunderstell til det gigantiske Johan Sverdrup-feltet nå ferdig.


<p><b>FØRST UTE:</b> Sturla Magnus (t.v.), konserndirektør for Structural Solutions i Kværner og Gudfar til plattformunderstellet «Ægir», Kim Are Sellæg, var blant deltagerne på dåpen på Verdal-verftet.</p>

FØRST UTE: Sturla Magnus (t.v.), konserndirektør for Structural Solutions i Kværner og Gudfar til plattformunderstellet «Ægir», Kim Are Sellæg, var blant deltagerne på dåpen på Verdal-verftet.

Torsdag markerte oljeserviceselskapet Kværner at de nå har ferdigstilt det første plattformunderstellet (jacket) til Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen. Det ble feiret med understells-dåp på verftet i Verdal torsdag.

Understellet har fått navnet «Ægir», som skal bety havets hersker etter nordisk mytologi.

– I god Verdals-ånd leverer vi igjen et fantastisk produkt med riktig kvalitet og til riktig tid. «Giganten» Ægir, som er nummer 44 i rekken av jacket'er levert fra verftet her på Verdal, skal snart starte reisen ut til feltet, sa Sturla Magnus, konserndirektør i Structural Solutions, Kværner, i en uttalelse.

«Ægir» er understellet til stigerørsplattformen. Totalt skal det i første fase av utbyggingen installeres fire plattformer. Av de mange kontraktene vant Kværner kontrakten for å bygge plattformdekket til boligplattformen for 6,7 milliarder kroner sammen med KBR, i tillegg til å sikre seg kontraktene for hele tre av de fire plattformunderstellene i stål. Disse kontraktene er på om lag en milliard hver.

Johan Sverdrup-feltet, som skal i produksjon mot slutten av 2019, har dermed blitt et lukrativt milliardeventyr for det norske oljeservicekonsernet.

«Ægir» er ifølge Kværner den første hovedstrukturen som er ferdig til Sverdrup-feltet, og hele konstruksjonen veier vanvittige 26.000 tonn. Understellet er det største stålunderstellet som er bygget i Europa for bruk i Nordsjøen.

Kværner har frem til Ægir-understellet levert 43 stålunderstell fra verftet i Verdal de siste 43 årene. Det neste understellet de skal levere er til boreplattformen (DP), og det skal være ferdig i starten av neste år. Deretter skal understellet til prosessplattformen (P1) stå ferdig sommeren 2018.

 <p><b>FØRSTE FASE:</b> Slik blir første fase av Johan Sverdrup-utbyggingen på Utsirahøyden med de fire plattformene.</p>

FØRSTE FASE: Slik blir første fase av Johan Sverdrup-utbyggingen på Utsirahøyden med de fire plattformene.

 <p>Fra Kværners verft i Verdal har det i gjennomsnitt blitt produsert et plattformunderstell i stål hvert eneste år de siste 43 årene. Arkivbilde.</p>

Fra Kværners verft i Verdal har det i gjennomsnitt blitt produsert et plattformunderstell i stål hvert eneste år de siste 43 årene. Arkivbilde.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå