Blair ba Gaddafi gå i sikkerhet

Storbritannias tidligere statsminister Tony Blair ba Libyas leder Muammar Gaddafi tre til side og gå i sikkerhet åtte måneder før han ble drept, viser telefonutskrifter frigitt torsdag.


<p><b>TELEFONSAMTALER:</b> Tony Blair ba Libyas leder Muammar Gaddafi tre til side og gå i sikkerhet åtte måneder før han ble drept. Her er de avfotografert da Blair som britisk statsminister besøkte Lybia i 2004.</p>

TELEFONSAMTALER: Tony Blair ba Libyas leder Muammar Gaddafi tre til side og gå i sikkerhet åtte måneder før han ble drept. Her er de avfotografert da Blair som britisk statsminister besøkte Lybia i 2004.

– Hvis du har et trygt sted å søke tilflukt bør du trekke deg tilbake, for dette vil ikke ende fredelig, advarte Blair den libyske lederen i februar 2011.

Gaddafi insisterte på at Libya var under angrep fra sovende celler i Al-Qaida som ønsket å ta over nordlige Afrika og angripe Europa. Han advarte mot at hvis vestlige styrker blandet seg ville Libya ende opp som Irak, og gjorde det klart at han ville bevæpne befolkningen i kampen mot vestlig kolonisering.

Blair oppfordret Gaddafi til å stoppe volden, tre til side, gå for en fredelig løsning og holde dialogen åpen.

De to telefonsamtalene fra 25. februar 2011 gir et lite innblikk i hvordan Gaddafi tenkte når situasjonen i Libya forverret seg i månedene før han ble styrtet og drept 25. oktober. De er frigitt av det britiske parlamentets utenrikskomité som gransker NATO-angrepene i Libya.

(saken fortsetter under bildet.)

 <p><b>FORHANDLINGER:</b> Både i rollen som statsminister, og senere fredsmegler i Midtøsten, besøkte Tony Blair flere ganger Libyas tidligere diktator Muammar Gadaffi. Her i 2004.</p>

FORHANDLINGER: Både i rollen som statsminister, og senere fredsmegler i Midtøsten, besøkte Tony Blair flere ganger Libyas tidligere diktator Muammar Gadaffi. Her i 2004.

– Komiteen skal vurdere om Gaddafis advarsler om fremveksten av ekstremistiske militante grupper ble feilaktig ignorert på grunn av hans andre vrangforestillinger og verdensbilder, sier komiteens leder Crispin Blunt.

Han legger til at det er mye som tyder på at vestlige ledere var mindre mottakelige for å vurdere risikoene ved et angrep på Libya enn det Gaddafi var.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå