Lundin lover enda billigere oljefat

Oljeselskapet Lundin har regnet seg frem til at de allerede har de laveste produksjonskostnadene på norsk sokkel. Nå skal de kutte kostnadene enda mer.


<p><b>FØRSTE EGENUTBYGGING:</b> Lundin Norway gjorde Edvard Grieg-funnet i 2007 og rett før jul i 2015 kom feltet i produksjon. Med unntak av noen problemer med gassturbinene som nå skal være løst, har den Kværner-byggede plattformen tikket og gått som en klokke uten problemer siden oppstarten.</p>

FØRSTE EGENUTBYGGING: Lundin Norway gjorde Edvard Grieg-funnet i 2007 og rett før jul i 2015 kom feltet i produksjon. Med unntak av noen problemer med gassturbinene som nå skal være løst, har den Kværner-byggede plattformen tikket og gått som en klokke uten problemer siden oppstarten.

Lundin Petroleums norske virksomhet, Lundin Norway, melder at de produserte olje for 4,25 dollar per fat på norsk sokkel i fjor.

– Ingen andre selskap på norsk sokkel kan skilte med tilsvarende lave produksjonskostnader. Snittet for norsk sokkel er rundt 11 dollar per fat, opplyser selskapet til E24.

For 2018 anslår selskapet at nye kostnadskutt skal få kostnadene ned til 4,15 dollar per fat.

– Dette er naturligvis bra for oss som selskap. Men vi skal også huske på at størstedelen av inntektene fra produksjonen på norsk sokkel går til staten og fellesskapet. Slik sett er dette gode nyheter for alle, sier Lundin Norway-sjef Kristin Færøvik.

Partner i megafelt

Selskapet opplyser til E24 at sammenligningen er gjort basert på offentlige regnskap og tilgjengelige data for operatørselskap på norsk sokkel.

Lundins største inntektskilde og største bidragsyter til produksjonen er per i dag Edvard Grieg-feltet i Nordsjøen.

Selskapet er partner på blant annet Aker BP-feltene Alvheim og Ivar Aasen, og er også partner i det kommende gigantfeltet Johan Sverdrup.

– Det vil alltid være slik at en høy, trygg og stabil produksjon er grunnlaget for gode resultater i vår industri. I så måte har teamet vårt på Edvard Grieg overgått alle forventninger, sier Færøvik.

Tallene offentliggjøres i forbindelse med at Lundin Petroleum arrangerer sin årlige kapitalmarkedsdag i Oslo mandag. I forkant av kapitalmarkedsdagen har det allerede kommet flere viktige nyheter fra Lundin Petroleum siden starten av året:

Vil ikke ha så mange ansatte

Mens Lundin altså produserer til 4,25 dollar per fat og skal ned til 4,15, ligger Statoil hakk i hæl.

Under sin kapitalmarkedsdag i London i forrige uke opplyste Statoil at deres produksjonskostnad i 2017 lå på rundt 38 kroner per fat, noe som tilsvarer 4,77 dollar per fat med dagens kronekurs.

Statoil har satt et mål om å holde det nivået til 2020.

Aker BP opplyste under sin siste kvartalspresentasjon at deres produksjonskostnad var på 10 dollar per fat i 2017. Selskapet har å komme ned i 7,0 dollar per fat.

 <p>Kristin Færøvik avbildet om bord på Rowan Viking-riggen.</p>

Kristin Færøvik avbildet om bord på Rowan Viking-riggen.

Som hos de fleste oljeselskap varierer kostnadene hos Aker BP kraftig fra felt til felt, avhengig av om det er et nytt eller gammelt felt, med høy eller avtagende produksjon. Oppgangen skyldes blant annet at kostnadene på Ula/Tambar var høye (over 40 dollar i 2017), mens Alvheim-feltet der Lundin er med som partner produserte for rundt 5,0 dollar per fat i fjor.

Selv om Lundins produksjon i Norge er firedoblet siden oppstarten av Edvard Grieg-feltet i 2015, sier selskapet at de har omtrent det samme antallet ansatte nå som da.

Lundin Norway-sjef Kristin Færøvik beskriver det som at de har klart å unngå å «falle for fristelsen til å la organisasjonen ese ut» i takt med at de har vokst.

– En viktig forutsetning for dette er effektive arbeidsprosesser. Vi er veldig bevisst på å unngå unødvendig byråkrati, og at avgjørelser i størst mulig grad fattes av fagekspertene som kjenner utfordringene. Og at vi bruker kompetansen hos leverandørene våre på en god måte uten at vi dupliserer med egne folk som skal kikke de over skulderen, sier hun.

Kraftig vekst

En av grunnene til at Lundins organisasjon i Norge ikke har vokst så kraftig er at selskapet har valgt å ta i bruk eksterne leverandører og ha en relativt lav bemanning på Edvard Grieg-feltet sammenlignet med det som historisk sett har vært vanlig på norsk sokkel.

Dette er også noe andre selskaper som Statoil har gjort på Valemon-feltet og det er en trend som bare vil fortsette med økende automatisering og fjernstyring.

I oktober skrev E24 også om Lundin Norways nye rammeavtale med oljeserviceselskapet TechnipFMC for nye subsea-satellitter på norsk sokkel. Noe av poenget med avtalen er å la TechnipFMC få mer av ansvaret og jobben, både for å la de utarbeide mest mulig effektive løsninger, samtidig som Lundin ikke oppbemanner med en stor, egen utbyggingsorganisasjon.

 <p><b>MEGAFELT:</b> Når Johan Sverdrup-feltet er i full gang, vil det alene stå for 20 prosent av all norsk produksjon. Bildet viser da den første synlige delen av oljefeltet, 26.000 tonn med stålunderstell, ble satt på plass på Utsirahøyden.</p>

MEGAFELT: Når Johan Sverdrup-feltet er i full gang, vil det alene stå for 20 prosent av all norsk produksjon. Bildet viser da den første synlige delen av oljefeltet, 26.000 tonn med stålunderstell, ble satt på plass på Utsirahøyden.

Sverdrup blir bare bedre og bedre

I tillegg til utviklingen på sitt eget oljefelt Edvard Grieg, nyter selskapet også godt av fremdriften på Johan Sverdrup-utbyggingen.

Feltet, som i sin tid ble oppdaget takket være leteinnsatsen til Lundin Norway, fikk i forrige uke oppjustert ressursestimatene av operatøren Statoil. Oljegiganten kunne i tillegg melde at feltet nå trenger under 20 dollar per fat for å gå i pluss (balansepris, inklusive investeringer og drift) og under 15 dollar hvis man ser på fase én av utbyggingen som skal i produksjon mot slutten av neste år.

Edvard Grieg-feltet kostet i sin tid 24,8 milliarder kroner å bygge ut, ifølge opplysninger fra Olje- og energidepartementet til statsbudsjettet for 2016.

Ifølge beregninger Rystad Energy gjorde i 2015, like før feltet skulle starte opp produksjonen, trengte feltet en oljepris på 31,8 dollar for å dekke investerings- og driftskostnader (balansepris / break-even).

I ettertid har Lundin imidlertid funnet mer olje og oppjustert ressursestimatene for feltet, slik at det bare har blitt en enda mer lønnsom affære for både selskapet og statskassen.

Da Lundin sendte inn søknaden for Edvard Grieg-feltet estimerte man at feltet inneholdt 183 millioner fat oljeekvivalenter.

Før dagens oppdatering fra selskapet var tallet 223 millioner fat. I det tallet regner man ikke med de to funnene som er gjort i nærheten, kalt Rolvsnes og Luno II.

Det er ventet at Lundin vil oppjustere ressursestimatene for feltet mandag.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå