Hydro sier konsernsjefen fikk vite om Brasil-utslipp 2. mars

Ni dager før Hydro innrømmet Brasil-utslipp for første gang i media, ble konsernsjef Svein Richard Brandtzæg selv «gjort oppmerksom» på situasjonen.


<p><b>BLE ORIENTERT:</b> Hydro opplyser at konsernsjef Svein Richard Brandtzæg først ble «gjort oppmerksom» på utslipp i Canal Velho fredag 2. mars.</p>

BLE ORIENTERT: Hydro opplyser at konsernsjef Svein Richard Brandtzæg først ble «gjort oppmerksom» på utslipp i Canal Velho fredag 2. mars.

Det opplyser Hydro-informasjonssjef Halvor Molland til E24.

Hydro har vært under sterkt press om å redegjøre for når Hydros toppledelse først fikk kjennskap til utslippene ved aluminaraffineriet Alunorte i Brasil.

Dette har konsernsjef Svein Richard Brandtzæg hittil nektet å svare på overfor E24, og tidspunktet har dermed vært et av de ubesvarte spørsmålene i saken helt siden Hydro innrømmet de første utslippene 11. mars.

Frem til da uttalte selskapet at det ikke finnes noe bevis for ulovlige utslipp fra Alunorte.

Hydro: Gjort oppmerksom 2. mars

Nå sier Hydros informasjonssjef at Brandtzæg selv ble orientert om utslipp i Canal Velho ved anlegget ni dager før selskapet for første gang bekreftet ulisensierte utslipp i offentligheten.

– Konsernsjefen ble gjort oppmerksom på bruken av den interne dreneringskanalen fredag 2. mars. Lørdag 3. mars brukte han på Alunorte, der han fikk en gjennomgang av hendelsesforløpet, herunder bruken av dreneringskanalen, skriver Molland til E24.

Den nye informasjonen kommer som svar på direkte spørsmål fra E24 om hvorfor Hydro ikke vil informere om når ledelsen ble orientert.

Den kommer også etter at Brasil-skandalen økte i omfang natt til mandag, i det Hydro annonserte oppdagelsen av nye utslipp ut over dem som allerede var kjent.

Uten lisens

På spørsmål om 2. mars er datoen hvor Brandtzæg første gang fikk vite om utslipp fra anlegget og om dreneringskanalen det siktes til er Canal Velho, svarer Molland bekreftende:

– Ja, det er Canal Velho som er en dreneringskanal. Denne ble brukt første gang til å drenere ut regnvann fra fabrikkområdene 17. februar for å avlaste renseanlegget, og miljømyndighetene ble varslet i etterkant om bruken av kanalen, som ikke var i henhold til lisensen, skriver Hydro-toppen, og utdyper:

– Alunorte hadde søkt om å kunne bruke den i nødstilfeller, men hadde hverken fått tillatelse eller avslag. Dermed var bruken ikke lisensiert, og dette ble da varslet i tråd med gjeldende prosedyrer. Konsernsjefen ble som beskrevet under gjort oppmerksom på dette 2. mars.

– Ønsker fakta på bordet

Siden utslippssaken sprakk i media har Hydro fått kritikk for manglende åpenhet. Molland forsikrer at de har alle intensjoner om å være transparente, men påpeker også at det vil ta tid å få full oversikt.

– Vi ønsker fakta på bordet og vi har derfor iverksatt en intern og en ekstern, uavhengig gjennomgang av hva som har skjedd. Samtidig ønsker vi å være åpne og transparente, og har gått derfor gått ut med informasjon vi har blitt kjent med – uten at vi på det tidspunktet har alle svarene. Dette er en balansegang frem mot 9. april, når de to undersøkelsene legger frem sine konklusjoner, fremholder Molland.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå